Många av godsakerna på julbordet är dåliga i det långa loppet. Ny svensk forskning har visat att främst två ultraprocessade livsmedel borde ätas med måtta.
– Även om det är en begränsad tid så kan det vara bra att tänka på, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet.
Sedan tidigare har det visats att ultraprocessad mat kan kopplats till bland annat fetma och hjärt-kärlsjukdomar. Ny svensk forskning, som publicerats i tidskriften Clinial Nutrition, pekar främst ut två sorters livsmedel som ökar risken för en för tidig död: ultraprocessat kött och läsk. Det skriver GP.
– Alla ultraprocessade livsmedel är inte onyttiga men många innehåller mycket salt, socker och fett och lite näringsämnen – som läsk, säger Emily Sonestedt, en av de ansvariga forskarna för studien, till tidningen.
Studien, som bygger på självrapporterade uppgifter om kost från 27 670 deltagare i Skåne, visar på ett samband mellan högt intag av ultraprocessad mat och ökad risk för förtida död, död i hjärt-kärlsjukdom och död i luftvägssjukdom. Ju mer deltagarna åt desto högre risk. En risk som syntes extra tydligt hos kvinnor.
– Många av de livsmedel vi äter mycket av under julen är ultraprocessade som korv, julmust och godis. Även om det är en begränsad tid så kan det vara bra att tänka på, säger hon.
Även om sambandet framstod som extra starkt bland kvinnor borde även män hålla sig från att hälla i sig en massa läsk.
– Nej just sockersötad läsk är förknippat med många negativa hälsoutfall även bland män.
Enligt Nova-definitionen, som är ett system för att klassificera livsmedel, innehåller ultraprocessad mat en eller flera av följande:
- Ingredienser som används nästan uteslutande av industrin
- Råvaror som har brutits ned och sedan satts samman igen
- Tillsatt socker, fett och salt oftast i kombination
- Säljs i tilltalande förpackningar som uppmuntrar till överkonsumtion
Exempel: Läsk, godis och choklad, glass, chips, industriellt tillverkat bröd, bakverk och kakor, sötade mejeriprodukter, kycklingbitar (nuggets), korv, sötade frukostflingor, pulvermat som soppor eller måltidsersättning.
Källa: Lunds universitet
LÄS MER:
Har bland annat jobbat som journalist på nyhetsbyrån TT.