Forskare har återskapat klimatet under de senaste 485 miljoner åren. Studien visar att det historiskt varit varmare på jorden än man tidigare trott. Men aldrig någonsin har vi sett en så drastisk ökning i temperaturen som vi ser nu.
Under de senaste 485 miljoner åren har jorden varit varmare än man tidigare trott, rapporterar tyska Spiegel. Medeltemperaturen på jordytan har skiftat mellan elva och 36 grader, enligt en studie publicerad i Science, gjord av forskare i USA och Storbritannien.
Forskare har gjort en rekonstruktion av klimatet från kambriumperioden, den tid då livet på jorden började öka i mångfald. Studien kom fram till att under de senaste 485 miljoner åren har jorden haft mer varma faser än kalla.
Medeltemperaturer mellan 25 och 36 grader stod för cirka 41 procent av den totala tiden, medan kyligare faser med temperaturer mellan 11 och 22 grader inträffade lite mindre än en tredjedel av tiden. Vi har alltså haft varmare klimatperioder än vi tidigare trott.
Skillnaden, enligt forskningen, är att dagens klimatförändringar sker i en alarmerande hastighet. Tidigare skedde dessa förändringar naturligt och gradvis över miljontals år, medan den nuvarande uppvärmningen är drastisk och riskerar att få allvarliga konsekvenser för livet på jorden.
Genom historien har variationer i koldioxidhalten påverkat klimatet, men det är människans utsläpp som nu skyndar på processen på ett sätt vi inte sett tidigare. Den globala medeltemperaturen under 2023 var 14,98 grader, enligt Copernicus. Det är 0,17 grader varmare än det tidigare rekordåret i modern tid, 2016. Temperaturen har inte varit högre sedan mätningarna började 1850.
– När koldioxidnivåerna är låga är det kallt, när koldioxidnivåerna är höga är det varmt, förklarar Jessica Tierney, en av forskarna bakom studien.
Forskningen visade att den senaste värmeböljan inträffade för cirka 56 miljoner år sedan. Då var det så pass varmt på jorden att det fanns palmträd och alligatorer vid norra poolcirkeln. Livet på jorden är i dag anpassat efter ett kallare klimat och en drastisk förändring kan leda till allvarliga konsekvenser för ekosystem, arter och människor världen över.
– Att snabbt leda oss in i ett varmare klimat är farligt, säger forskaren Jessica Tierney.
LÄS MER: