Forskare har tagit fram en ny, kostnadseffektiv metod för att lagra väte i järn. Denna lösning gör det enklare att hantera utmaningen med vätelagring och är tio gånger billigare än de nuvarande alternativen.
Att lagra väte är en stor utmaning eftersom ämnet har en tendens att läcka när det lagras i tankar och rör. Det är inte bara en hälsofara, utan också en ekonomisk förlust. Men nu har forskare i Schweiz hittat ett sätt att effektivt och säkert lagra väte i med hjälp av järn, rapporterar Future Zone.
Den överskottsenergi som kan samlas in under sommaren kan en del av energin omvandlas till väte genom en process som kallas elektrolys. Vätet stoppas sedan i en het stålkokare fylld med järnmalm. Här reagerar vätet med syret i järnet och bildar rent järn och vatten.
(fotnot: Bilden längst upp till höger är skapad med hjälp av AI).
Alltså förvaras vätet i form av järn och under den tiden går nästintill ingen väte till spillo. När man vill använda vätet igen görs ungefär samma process igen, fast i omvänd ordning. Genom att föra in het ånga i stålkokaren frigörs vätet igen och järnet kan användas flera gånger i denna process utan att behöva bytas ut.
En testanläggning finns redan nu som kan lagra cirka tio megawattimmar väte på lång sikt. När detta omvandlas till elektricitet genereras fyra till sex megawattimmar energi, vilket motsvarar vinterförbrukningen för mellan tre och fem enfamiljshus. Metoden är tio gånger billigare än de processer som används i nuläget.
LÄS MER: