Försvarsmakten har under senaste tiden haft beredskapskontroller för att säkerställa att Sverige har de resurser och förmågor som krävs för att skydda landet, med lyckat resultat.
– Det här är ett sätt att kontrollera och testa att våran försvarsmakt har de förmågor vi behöver för att kunna avskräcka och ytterst försvara Sverige, säger Försvarsmaktens operationledningschef Fredrik Ståhlberg.
Situationen i närområdet har försämrats under de senaste åren, där bland annat Ryssland har infiltrerat flera Natoländer, inklusive Sverige. Därför anordnades den här övningen för att se och pröva Försvarsmaktens beredskap och förmåga att snabbt kunna agera på faran.
– Beredskapskontrollen sker oförberett och genomförs med skarp ammunition, och ska visa att vi har förmågan att försvara landet. Det vill säga agera snabbt, tydligt och professionellt, säger Fredrik Ståhlberg till Försvarsmakten.
Veckans övning var en komplex operation där förband från både marinen och flygvapnet deltog. Planen var att de marina enheterna, med stöd av stridsflyg, skulle bekämpa fientliga styrkor som har landstigit på en närliggande ö i Stockholms skärgård. Resultatet blev lyckat och fienden blev utplånad tack vare samarbete mellan kustjägare, marinens fartyg och Jas-plan.
Parallellt uppe i norra Norrland hade ett arméförband identifierat fientliga styrkor som förbereder robotsystem, likt det Ryssland gjort i Sverige. Med hjälp av sensorer beräknades deras koordinater, som i sin tur skickades till Archer-pjäserna som snabbt avfyrar en serie precisionsgranater mot målen.
Hela uppdraget kräver tydliga rutiner, välfördelat ansvar och effektiva metoder, särskilt för cheferna. Därför genomför Försvarsmakten ett flertal beredskapskontroller varje år för att stärka Sveriges avskräckningsstrategi och förmåga att försvara sig själva.
– Det här handlar om våran beredskap och ytterst om försvaret av Sverige men också försvaret som allierad i NATO i alliansen, och då visar vi att det här är vi bra på och visar också Ryssland att det här är konsekvenserna om man kommer hit oinbjuden, säger Fredrik Ståhlberg.
LÄS MER:
Matilda Härviden studerar journalistik vid Södertörns Högskola.