Den ryske oligarken Suleiman Kerimov förlorade inte bara en lyxyacht värd 3,2 miljarder. Ombord på hans skepp fanns även en av världens finaste juvelskatter, ett nästan ovärderligt Fabergéägg.
– Ägget var ett av de mest intressanta fynd vi har gjort, säger USA:s biträdande riksåklagare Lisa Monaco.
Det brukar kallas världens finaste ägg. Fabergéägg är diamantbesatta och emaljerade påskägg som Peter Carl Fabergé och hans företag gjorde på beställning åt den ryske tsaren mellan 1885 och 1917. De totalt 57 Fabergéäggen anses vara bland det absolut bästa inom juvelerarkonsten.
Nu har ett av de 57 ovärderliga äggen hittats på en rysk lychyacht, som ägts av oligarken Suleiman Kerimov.
Lyxyachten ”Amadea” beslagtogs i juni i fjol efter en lång jakt från amerikanska myndigheter på bl a Haiti. Sedan Rysslands invasion av Ukraina började USA att frysa en rad ryska oligarkers tillgångar; bland dem lustjakter, privatjets och herrgårdar.
Kort tid efter krigets start i februari började oligarkägda ”superyachts” röra på sig, även Kerimovs 3,2-miljardersbåt, för att försöka undvika USA:s sanktioner.
Amerikanska myndigheter beslagtog Suleiman Kerimovs lyxyacht i San Diego och för någon dag sedan avslöjade biträdande riksåklagare Lisa Monaco ett sällsynt fynd som gjordes när båten genomsöktes:
– Amerikansk tull och federala myndigheter har gjort en omfattande utredning och ett av de mest intressanta fynd som gjordes på lyxyachten var ett Fabergéägg, förklarade hon på en säkerhetskonferens i Aspen, Colorado.
Vad som nu kommer att hända med ägget och båten är oklart, men Vita Huset har tidigare förklarat att alla oligarkers frysta tillgångar kan användas som bistånd till det hårt krigsdrabbade Ukraina.
Det finns däremot ingen uppgift om vad ett så unikt Fabergéägg skulle kunna inbringa på en auktion. Det är dock ingen överdrift att gissa på en summa runt 200-400 miljoner kronor.
2006 fanns bara 21 stycken ägg kvar i Ryssland, och de är utställda på Kremls museum. Nio ägg köptes i februari 2004 av oligarken Viktor Vekselberg, och de äggen kom hem till Ryssland i juli samma år.
Virginia Museum of Fine Arts och New Orleans Museum of Art och några andra museer har några ägg. Fyra ägg ägs av privata samlare, och sju ägg har ett okänt öde.
Fabergé och hans guldsmeder gjorde det första ägget till påsk 1885, efter en beställning av tsar Alexander III av Ryssland. Ägget skulle bli en påskpresent åt tsarens danska hustru Maria Fjodorovna.
På utsidan var det ett enkelt emaljerat vitt ägg, men när man öppnade det avslöjades en gyllene gula. Inuti gulan fanns det en förgylld höna och inuti den fanns en liten krona.
Tsarinnan blev så förtjust i ägget att Alexander utsåg Fabergé till kunglig hovleverantör och han fick till uppgift att till varje påsk förse tsarinnan med ett nytt ägg, men det skulle vara unikt och innehålla en överraskning.
Totalt gjorde 57 ägg mellan 1885 och 1917.
Låt oss gissa att oligarken Suleiman Kerimov sitter i Ryssland och är bitter över sin förlust just nu.
Termen oligark blev för övrigt känt efter Sovjetunionens fall. Ordet refererade till de individer som blev kolossalt rika, fick betydande politisk makt och också ofta kontrollerade massmedia i vissa före detta Sovjet-stater.
När Boris Jeltsin tog makten i Ryssland 1991 fick även landets oligarker en skjuts. Genom i många fall riggade auktioner gavs de möjlighet att köpa nyprivatiserade statliga företag för struntsummor.
Som tack för hjälpen bidrog sedan de ca 50-80 männen i finansieringen av Jeltsins omval 1996. Sedan kunde oligarkerna fortsätta att öka sina förmögenheter till obscena siffror. 56-årige Suleiman Kerimov uppskattades ha en förmögenhet på 55 miljarder kronor för några år sedan.
Det sägs att Rysslands president Vladimir Putin är en av världens 10 rikaste män med tillgångar i Surgutneftegaz, Gazprom och Gunvor. Uppgifterna publicerades i tyska tidningen Die Welt i för något år sedan, och det skulle betyda att Putins personliga förmögenhet uppgår till sammanlagt 400 miljarder kronor.
Dessutom skulle det göra Putin till den mest korrupte politiska ledaren i världshistorien, långt före både Filippinernas Ferdinand Marcos och Zaires Mobutu.