Gamla altaret förvandlades till kök – nu säljs 100-åriga kapellet

Det kulturskyddade kapellet har topprenoverats till ett drömhem.
– Det är omöjligt för en privatperson idag att uppföra en sån rejäl byggnad och det är unikt att kunna ha den som bostad, säger bostadsmäklaren Matilda Lindström.
Här kan du titta in i det unika boendet som säljs för 6,7 miljoner kr.

Knappt två mil nordost om Kungälv ligger Norrmannebo kapell, som byggdes för drygt 100 år sedan i rött tegel i nationalromantisk stil. 
Tornet har influenser från barocken och kröns av en vindflöjel med en torntupp. 

Norrmannebo kapell som blev privatbostad 2013.

Hit gick ortsborna och lyssnade på prästens evangelier och här både gifte man sig och begravdes. 

Men 2012 lade Romelanda församling kapellet ut till försäljning med ett utgångsbud på 2,5 miljoner kronor. Anledningen var de stigande driftkostnaderna och det minskande medlemsantalet. Kapellet dekonsekrerades (avkristning) och övertogs av privata ägare som gjorde om interiören till en privatbostad. 

Den stora kapellsalen är nu ett gigantiskt vardagsrum.

Delar av inredningen, inklusive bänkarna, predikstolen och altartavlan skänktes till en församling i Estland. Men kyrkklockan är kvar i tornet och ägarna ringa igång klockan när andan faller på. 

Nu är kapellet till salu igen, och hugade spekulanter kan lägga ett bud till Matilda Lindström, mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling

På övervåningen – där orgeln en gång stod – finns nu sovrum.

Bilderna i bostadsannonsen visar ett spektakulärt hem där kapellets murverk, originalmålningar och vackra byggnadsvård bidrar till en balans mellan det gamla och det nya. De välvda spegeldörrarna och siluetten på väggar och golv efter predikstol och kyrkbänkar ger en påminnelse om byggnadens historia.
Boarean är totalt 250 kvadratmeter, fördelat på fem rum och kök.

Köket till vänster i bild. Där fanns koret tidigare.

När man kliver in i kapellet möts man av den stora salen som gjorts om till ett vardagsrum. Men blicken dras snabbt till köket som finns upphöjt på det gamla koret. Den lantliga köksstilen känns smakfull med platsbyggd inredning och gasspis.

Och hur många kök i svenska bostäder har den takhöjden? Och hur många kök har placerats där ett altare tidigare fanns?
”Köket är husets hjärta och ligger vid gamla altaret. Och uppe på läktaren där orgeln tidigare stod finns idag två härliga sovrum och ett badrum klätt i marmor”, berättar Matilda Lindström. 

Köket med valv i taket och platsbyggda skåp.

Ett gästrum har dessutom inretts i den gamla sakristian. 
“Det är en ynnest att få njuta av de putsade valven i taken och se de livfulla änglamålningarna. Idag är det omöjligt för en privatperson att uppföra en sån rejäl byggnad och det är unikt att kunna ta den i bruk som bostad”, säger Matilda Lindström.

Sedan byggnaden gjordes om till ett hem har det dessutom tillkommit ytterligare en trappa från salen och upp till läktardelen. Glasade räcken tillsammans med moderna ytor ger kontrast till byggnadens tyngd. “Murverk, originalmålningar och vacker byggnadsvård bidrar det till en balans mellan det gamla och det nya” konstaterar Matilda Lindström.

Bostaden har tidigare i höst legat ute som en s k “försprångsbostad”. Det innebar att bostaden inte var ute på öppna marknaden. Men nu saluför Länsförsäkringar kapellet på Hemnet och hoppas snart att hitta en köpare som vill förvalta kulturarvet.

Kapellets sal, ett rymligt vardagsrum.
Det vackra köket där altaret tidigare stod.
Köket med vinställ en bit längre in.
Ett av sovrummen som tidigare var sakristia.
I kapellets torn finns fortfarande kyrkklockan.
Kapellet såldes 2012 av svenska kyrkan.