I Saabs övergivna fabrik i Trollhättan hittades en dold skatt. Det var i samband med att de gamla pressmaskinerna skulle säljas på auktion som fynden hittades.
– Det är en väldigt speciell upplevelse, berättat säger Joachim Ågren till Carup.
Joachim Ågren arbetar för det tyska företaget Surplex. Tillsammans med sina kollegor besökte Joacim den gamla Saabfabriken i Trollhättan för att sälja några gamla maskiner som stod där. I fabriken hittade de en riktig guldgruva för Saab-älskare – ett stort lager av nya Saab-reservdelar som legat orörda sedan fabriken stängde.
– Det krävs en större inventering för att ta reda på vilka modeller de tillhör. Men jag har sett allt från instrumentbrädor, axlar och säten till pedalställ, ja det är allt du kan tänka dig, säger Joachim Ågren till Carup.
Joacim insåg snart att Saab-reservdelarna skulle kunna komma till nytta, då det ju fortfarande rullar många Saabar på världens vägar.
– Jag kan tänka mig att det börjar bli lite ont om reservdelar ute på marknaden nu, därför kan det här lite okända lagret komma väl till pass, säger Joachim Ågren.
Gruppen tog en vidare runtur i den gamla fabriken som inte såg ut att ha förändrats alls sedan fabriken stängde för många år sedan, något som Joacim upplevde såväl fascinerade som spöklikt.
– När man kommer in på kontoren känns det nästan som om folk har släppt pennan och bara gått sin väg. Det är en väldigt speciell upplevelse och man tänker på alla historier som måste finnas i väggarna, säger Joachim Ågren och fortsätter:
– Sedan har vi dockorna i laboratorier, jag tror att många som sysslar med skräckfilm skulle kunna vara intresserade av dem, säger Joachim Ågren.
Nu ska Joachim Ågren och Surplex tömma lokalerna för att på så sätt bana väg för något nytt i den gamla Saab-fabriken. I samband med tömningen ska det ske en utförsäljning av de många bevarade delarna som legat orörda sedan stängningen. De stora pressmaskinerna ligger redan ute på auktion hos Surplex, delarna kan snart också komma att säljas.
– Nu ska vi se till så att de här gamla sakerna får nytt liv och kommer till användning någon annanstans, säger Joachim Ågren.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se