Techjätten Google har tecknat ett avtal om att köpa energi från små kärnreaktorer. Inom sex år väntas den första reaktorn vara i drift.
– Det här avtalet hjälper till att påskynda ny teknik som möter energibehoven, säger Michael Terrell, Googles energi- och klimatchef.
För att mätta det enorma energibehovet som AI-vågen fört med sig vänder sig fler jättebolag till kärnkraft. Google har nu ingått i ett avtal för att köpa energi från små kärnreaktorer (SMR), rapporterar The Guardian. Techbolaget har beställt omkring sju reaktorer från företaget Kairos Power, där den första reaktorn väntas stå klar 2030 och resten innan 2035.
– Nätet behöver nya elkällor för att stödja AI-tekniken som driver stora vetenskapliga framsteg, förbättrar tjänster för företag och kunder och driver nationell konkurrenskraft och ekonomisk tillväxt. Det här avtalet hjälper till att påskynda ny teknik som möter energibehoven på ett rent och pålitligt sätt, och på så sätt frigörs AI:s fulla potential, säger Michael Terrell, energi- och klimatchef på Google.
För Google är målet att minska koldioxidutsläppen från deras datacenter och samtidigt fortsätta utvecklingen av AI och molntjänster. Avtalet gäller totalt 500 megawatt energi. De exakta platserna för de nya anläggningarna har ännu inte offentliggjorts, inte heller vet man kostnaden för avtalet. Google är inte ensamma om att vända sig till kärnkraft; Microsoft och Amazon har nyligen gjort liknande investeringar i kärnenergi.
LÄS MER: Dyrare ladda elbil hemma – ny avgift
Satsningen på SMR-teknik är en del av en bredare trend där dessa mindre, fabrikstillverkade kraftverk har potential att minska kostnader och förhindra förseningar, något som ofta uppstår vid byggandet av större kärnkraftverk. Kritiker menar att dock att SMR kan bli dyrare eftersom de, till skillnad från större reaktorer, inte alltid kan utnyttja stordriftsfördelar för att producera mer kostnadseffektiv energi.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.