Forskare har gjort stora framsteg i att hantera ett av de största problemen med fusionsreaktorer. Lösningen finns i grundämnet bor, som kan användas för att öka både effektiviteten och hållbarheten i processen.
– Metoden kan visa sig vara avgörande viktig, säger forskaren Joseph Snipes.
Grundämnet bor mals ner till pulver och används för att skydda volframväggarna i reaktorn, skriver Energinyheter. Genom att applicera borpulvret på volframet förhindras väteatomer från att fastna, vilket annars försämrar reaktorns prestanda.
Tekniken har redan visat sig effektiv i tester. Forskarna tror att den kan bli en nyckel till framtidens fusionsenergi, som har potential att leverera ren och nästan oändlig energi utan farligt avfall.
– Metoden kan visa sig vara avgörande viktig för stora fusionsprojekt som ITER, säger forskaren Joseph Snipes.
ITER är ett internationellt forskningsprojekt i Frankrike, som är ett av de mest ambitiösa satsningarna på fusionstekniken i världen. Projektet startades under mitten av 80-talet, men fusionsforskningen har pågått sedan 1950-talet.
Målet är att ta fram en fusionsreaktor som genererar mer energi än den förbrukar, men ännu har man inte lyckats uppnå detta på en praktisk nivå. De senaste åren har man gjort stora framsteg i forskningen, men det kan ännu dröja årtionden innan vi ser kommersiellt fungerande fusionskraftverk.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.