Här är de första bilderna på Irma Lehtisalos nya hem: ett stort och modernt nollenergihus.
”Det är en 1-plansvilla med plats för många. Optimal planlösning med öppet mellan kök, vardagsrum och matplats” förklarar hustillverkaren Reformhus.
I höstas slet Marko ”Markoolio” Ihtosalo och byggledaren Håkan Svanström med att hinna få en ny villa inflyttningsklar åt Irma Lehtosalo. Hela byggprocessen har blivit en underhållande tv-serie på TV4, fyllt med svett, stress och många skratt.
Förhoppningsvis står huset på Ingarö klart vid det här laget och mamma Irma kan njuta av tillvaron. Men vi tv-tittare får hållas på halster en stund till innan slutresultatet presenteras.
Om du inte vill se hur Irmas färdiga villa kommer att se ut redan nu bör du hoppa över den här artikeln. HemNytt har tagit fram hustillverkaren Reformhus skisser och bildrenderingar över hustypen Ackord 139, en 1-plansvilla på 139 kvadratmeter med bla tre sovrum.
Nu får Irma sitt livs största hem med en modern planlösning där t ex kök och vardagsrum hänger ihop i en stor öppen yta.
Husskisserna visar dessutom att Irma får en separat tvättstuga och två badrum, ett med badkar och ett med dusch.
Hur hon ska inreda sitt nya hus? Irma har väldigt bestämda åsikter:
”I mitt hus vill jag ha mjuka, lugna och harmoniska färger – och marmor!” säger hon.
I senaste avsnittet av ”Marko och Irma” på TV4 kunde vi se 20 solpaneler installerade på hustaket. Det är en lovande start på något som kan bli ett s k nollenergihus.
“Kriterierna för nollenergihus eller nära-nollenergihus brukar vara lite flytande, men generellt kan man säga att ett nollenergihus i princip ska tillföra lika mycket energi som det själv gör av med på ett år” förklarar hustillverkaren Reformhus.
Många kan oroa sig för att priset för att bygga energisnålt ska bli för högt. Men Reformhus hävdar att det är lättare än någonsin att bygga lågenergihus till en rimlig kostnad, tack vare att tekniken på många områden gått framåt.
“Det är vårt unika tillvägagångssätt att använda PIR som isolerande material som gör det möjligt för oss att producera lågenergihus utan köldbryggor. Istället för att spika ihop en träregelstomme som isoleras med stenull, så utgår konstruktionen från isolermaterialet PIR. PIR-skivor limmas ihop till ett väggblock och därefter läggs blocket i en fräsportal som fräser ur spår för träreglar, fönster och dörrar” förklarar Irma Lehtisalos hustillverkare.
Kort sagt: PIR är ett isoleringsmaterial som gör det möjligt att bygga tunnare väggar och tak.
Irma Lehtosalo kan förhoppningsvis känna sig trygg med den nya konstruktionen. Hennes gamla hus höll i bara 12 år innan mögel och fukt hade förstört så mycket att den enda lösningen var att riva allt.