Villa Sachs är ett av Djursholms äldsta hus med en fascinerande historia.
Här bodde August Strindberg under sin skilsmässa 1891. “”Han var nyskild, skygg och inbunden, och visade sig aldrig ute” förklarade husets hushållerska.
Nu har du chansen att flytta in i ”Strindberghuset”.
Huset har blivit både större och mer imponerande sedan August Strindbergs tid här för 140 år sedan. Utbyggnaden har skett i två etapper: 2019 och 2021 och nu är totalytan 349 kvadratmeter. Arkitekten Mats Fahlander tog hänsyn till husets karaktär och stil.
Detaljer är gjorda med tidstypiska material som pärlspont, paneler och foder, gamla dörrar och fönster med vågigt glas.
Den smakfulla inredningen är en hyllning till husets historia, med de ljusa färgerna på väggar, fiskbensparkett i salongerna, öppen spis, ett modernt kök i lantlig stil med rutigt stengolv.
Sedan 1940-talet är fasaden behagligt grön, tack vare Josef Frank på Svenskt Tenn som hjälpte med färgsättningen.
Och den fantastiska utsikten är densamma som på Strindbergs tid. På andra sidan vattnet ligger Rödstuguviken och västra Lidingö.
– Det är en fantastisk sjöutsikt och både kvälls- och morgonsol, säger fastighetsmäklaren Cecilia Theutenberg, fastighetsmäklare på Wrede.
– Huset ligger mycket lugnt och tyst och har nära till båtplatser, Ekudden med pendelbåt till Ropsten/Nybroplan, bad samt till Djursholms torg.
När det var vinter 1891 planerade August Strindberg att promenera på isen för att komma in till stan. Det är oklart om han genomförde det våghalsiga äventyret.
Han var 42 år och låg i skilsmässa med hustrun Siri von Essen när han fick en inbjudan att bo hos blomsterhandlaren Karl Sachs och fru Hilda Sachs.
Huset hade uppförts bara två år tidigare – 1889 – och på tomten fanns både rosenplantage och äppelodlingar på grund av tomtens gynnsamma solläge.
Det blev bara ett drygt år för Strindberg i huset. Redan nästa vinter drog han vidare. ”Han var nyskild, skygg och inbunden, visade sig aldrig ute och lät hämta mat på restaurangen. Han tillbringade sin tid med att skriva dystra enaktare” enligt hans hushållerska den gången.
Enligt en jubileumstidning 1989 så försökte August Strindberg skapa en försöksteater i Djursholms restaurang. Men gensvaret var svalt och Strindberg ska ha blivit bitter över att djursholmarna inte brydde sig om hans författarskap.
“Visst fick jag en del goda vänner även i Djursholm, men flertalet betraktade mig nog som en tokstolle, och Viktor Rydberg nekade t o m att ta mig i hand” ska Strindberg ha sagt.
Tretton år senare dog August Strindberg (14 maj 1912). Då hade han under fyra decennier varit en prominent gestalt i det litterära Sverige. Bland hans verk finns ett flertal romaner, noveller och dramer som blivit klassiker inom svensk litteratur, och han räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla författare.
Internationellt är han dock främst känd som dramatiker. Han var även verksam som bildkonstnär och målade och fotograferade.
Priset för huset med nio rum: 45 miljoner kronor. Du kan se annonsen här.