Här kan du hyra en lägenhet för 1 krona – i månaden

Drömmer du om att få bo i en lägenhet för bara 1 krona i månaden? Nu kan det bli verklighet – om du är villig att flytta till Laxå kommun. Kommunen storsatsar nämligen på att erbjuda lägenheter till de som är arbetslösa och vill komma ut i arbetslivet.
– Idag är det ingen bra affär för oss, men det kanske blir det imorgon, säger Roberth Huss, vd för Laxåhem.

Tidigare har Hemnytt skrivit om hur man kan köpa ett billigt hus i Sicilien för endast 1 euro och hur Sardiniens president utlovar en stor summa till den som väljer att flytta dit. Nu har en liknande händelse uppstått här på hemmaplan.

Det råder en omfattande arbetsbrist i Laxå kommun i Örebro län. För att långsiktigt försöka lösa problemet väljer man nu att erbjuda hyreslägenheter i kommunen i princip helt gratis. Eller ja, du får betala 1 krona i månaden, så nästan gratis.

Satsningen är ett nytt samarbete mellan Laxå kommun och Arbetsförmedlingen i syfte om att locka till sig arbetskraft till orten.
– Vi har en del tomma lägenheter. Kan vi då använda dem, för att människor ska kunna utbilda sig till efterfrågad kompetens, så tycker vi att det är en bra idé, säger Roberth Huss, vd för det kommunala bostadsbolaget Laxåhem till P4 Örebro.

Ett lägenhetshus i Finnerödja – kanske ett av boendena som kostar en krona? Foto: Google Street View

Allra mest behövs villiga arbetare inom vården och industrin. Tanken är att lägenheterna ska hyras ut som ett slags lockbete till personer som är sugna på att studera nu i höst. Sedan hoppas man att det i sin tur leder till ett fast jobb.

För att man ska kunna ta del av erbjudandet finns det dock en del krav – man får inte vara skuldsatt och man måste ha skrivit sig i kommunen. Trots att kampanjen kan ses som ekonomiskt ofördelaktig är Roberth Huss övertygad om att det kommer att var en lönsam strategi i det långa loppet.
– Vi har ju gjort en bra affär om någon känner att de trivs bra och vill stanna i Laxå, förklarar Roberth Huss.

Omslagsfoto: Ett av lägenhetshusen i centrala Laxå som Laxåhem äger. Taget från Google Street View.

Läs mer:

MEST LÄSTA

Senaste nytt