Några hus har inte ens byggts än, andra står tomma i väntan på köpare. Nu erbjuds köpare stora rabatter för att flytta till nyproduktionerna.
Marknaden har minskat med en femtedel till följd av att värdestegringen har upphört.
Det pratas om kris på marknaden för nyproducerade bostadsrätter.
Statistik från bostadssajten Hemnet visar på en kraftig nedgång. I september ska noteringen ha legat 57 procent under årstakt, och den trenden blev värre i början av oktober då inbromsningen förstärktes till 69 procent.
Just nu finns nyproducerade hus som reas ut kraftigt i Stockholm. I Nacka, utanför Stockholm, planeras att bygga 54 stycken parhus och studiohus.
De rymliga parhusen på 162 kvadrat erbjuder bl a en stor takterrass, balkong och uteplats. Från början var priset nästan nio miljoner, men har nu sänkts med en halv miljon till 8,5 miljoner kronor.
I Stureby, söder om Stockholm, kan köpare få tillträde om en månad till nybyggda parhus, som prissänkt med en halv miljon kronor. Dessutom har erbjudandet kryddats med avgiftsfritt 2023 och 2024.
Men köparna är svårflirtade just nu. Inflationen äter upp våra plånböcker och höjda räntor gör att boendeekonomin blir allt tuffare.
Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling, berättar för SvD att marknaden minskat med en femtedel till följd av att värdestegringen har upphört.
– Spekulationsköparna som var cirka 20 procent helt försvunna, säger Liza Nyberg.
Dessutom är en del kunder rädda att boendet kan bli dyrare än väntat när det är dags för inflytt. Vad händer om en köpare skrivit förhandsavtal för en bostadsrätt och den sedan minskar i värde fram till datumet för tillträdet?
– Det finns en osäkerhet som inte är rättsligt prövad. Om de som tecknar sig för nyproduktion får kliva av ifall priset blir väsentligt högre än de trodde, och vad ”väsentligt” i så fall innebär, avslutar Liza Nyberg.
Om värdet stiger på den nyproducerade lägenheten brukar köparen vara nöjd, men om det sjunker så uppges risken för tvister och avhopp öka.
Det finns ytterligare en osäker faktor för köpare: stigande räntekostnader kan tvinga många bostadsrättsföreningar att höja avgiften för sina medlemmar.
De som bedöms drabbas hårdast är föreningar med nyproducerade bostadsrätter, enligt ett inslag i Sveriges Radio (SR).
I Sveriges Radio berättar SBAB:s chefsekonom Robert Boije att nya föreningars skulder, i snitt per kvadratmeter, är mer än dubbelt så höga som i äldre föreningar.
– Översätter man det här till den avgift man får betala till föreningen så pratar vi då i snitt mellan 8 000 till 10 000 kronor mer per år i räntekostnader, för en som bor i en ny bostadsrätt jämfört med en äldre, säger han.