Hela Sundsvall brann ner – då byggdes jättevillan i trä

Huset är så känt att det har fått ett smeknamn av stadens invånare: ”Halvtomta”.
Nu är den gigantiska trävillan från 1889 till salu.
– Det är Sundsvalls vackraste trävilla, säger mäklaren Crister Sjöberg på Mäklarringen.

Sundsvallsbranden 1888 är den största branden i Sveriges historia. Staden var i ruiner inom nio timmar, 9 000 människor blev hemlösa och fem personer dog. 
Skadorna på egendomar efter branden värderades till nästan 30 miljoner kronor. Det motsvarar ungefär 2,2 miljarder kronor i dagens penningvärde. 

Men katastrofen skrämde inte en av stadens mest kända personligheter, Petter Ferdinand Hejdenberg. Han var pastor i baptistförsamlingen och drev sin pälshandel med framgång. Han ville bygga upp den pampigaste trävilla som någonsin skådats samtidigt som resten av centrala Sundsvall byggdes upp med nya stenhus. 

Hejdenbergs villa räknas idag som ett av Sundsvalls finaste exemplar på 1800-talets träarkitektur i Schweizerstil. Huset stod klart året efter branden och imponerar även idag med sin storlek och träverandor med prunkande snickarglädje i flera våningar mot söder.
– Det är Sundsvalls vackraste trävilla, säger mäklaren Crister Sjöberg som nu fått i uppdrag att sälja huset. Priset är 12 miljoner kronor.

Köparen blir hyresvärd för 12 bostäder som delats upp i husets totala yta på 659 kvadratmeter. 
Hyresintäkterna inbringar 770 000 kr per år och driftskostnaderna beräknas till 250 000 kr om året. 
– Lägenheterna har löpande underhållits, och är i bra skick. Vad som bör göras inom något år är att måla fasaden, säger mäklaren Crister Sjöberg.

Hejdenberg hann njuta av sin pampiga villa Halvtomta i tio år med sin familj: hustrun Charlotta Ottilia Landin, tre söner och en dotter. 
Hejdenberg dog 1899.

Halvtomta i början av seklet.

Exakt vad som orsakade branden i Sundsvall den 25 juni 1888 är inte helt fastställt, men de flesta uppgifter tyder på att en gnista från ångslupen Selånger var orsaken. 
Fartyget åkte längs Selångersån upp mot stadens tidigare centrum i Åkroken. En gnista från fartyget blåste från fartyget upp på land och den starka blåsten i kombination med torrt gräs och byggnader av trä fick förödande konsekvenser. 

Se annonsen här

Fram- och baksida på jättevillan.
Framsidan som är så känd i Sundsvall.