Den ansträngda ekonomin i landet har bidragit till förändrade vanor i svenskarnas inköp av livsmedel. Ny statistik visar att höginkomsttagarna flockas hos lågprisaffärer som Lidl och Willys. De billigare butikerna har nu fler höginkomsttagare än andra inkomstgrupper.
Matkedjorna Willys och Lidl är kända för att ha väldigt låga priser på sina produkter. Det är säkerligen ett flertal familjer och studenter som känner sig tacksamma, för att de slipper lägga ut alltför mycket pengar på mat. Nu i samband med matinflationen har de även lyckats utöka sin kundgrupp i storstäderna.
Den utökade kundgruppen innefattar höginkomsttagare. Till höginkomsttagare räknas i detta sammanhang de som tjänar mer än 600 000 kronor om året. Penetrationen låg på 68 och 61 procent under maj-juli, enligt GFK Consumer Panel Services. Jämfört med andra inkomstgrupper utgör det 49% av kundgruppen för Lidl, och 60% av kundgruppen för Willys.
– Framför allt Lidl har gått starkt framåt i den här målgruppen och tittar man bakåt i tiden är det en tydlig förändring för hela lågprissegmentet, säger Elin Scotford, affärsutvecklingschef på GFK, till Dagligvarunytt.
Idag når lågprisformaten på marknaden hela åtta av tio hushåll. Det som däremot faller är den så kallade kundlojaliteten. Detta innebär att kunderna inte enbart inhandlar sina livsmedel på dessa butiker, utan kompletterar även sina inköp hos konkurrenterna.
– När penetrationen går upp brukar lojaliteten gå ner. Det vi ser nu är att de nyrekryterade kunderna lägger man fler inköp i lågprisformaten, men att konsumenten kombinerar det med inköp från andra butiker, berättar Elin Scotford för Dagligvarunytt.
Elin Scotford förklarar även att det kan bli en utmaning för lågprisbutikerna att öka penetrationen ytterligare eller att fortsätta få lojaliteten att växa. Hon tillägger dessutom att det ser ut att fortsätta vara en ansträngd ekonomi framöver, vilket kommer att bli en avgörande faktor i valet av butik. Läs mer här.