Hur mycket vatten behöver man egentligen dricka varje dag – och kan det bli farligt att dricka för mycket? Hur mycket vätska man behöver varierar från person till person, men det finns generella rekommendationer och tips för att få i sig lagom mängd varje dag.
Faktorer som avgör
Enkelt kan man säga att man ska lyssna på kroppen och dricka när man är törstig. Men det kan vara lättare sagt än gjort eftersom det både är individuellt och situationsbaserat hur mycket vatten man behöver. Har man tränat en varm sommardag behöver kroppen mer vatten, har man suttit på en kontorsstol hela dagen behöver man mindre. Kön, ålder, kroppsvikt, ämnesomsättning, livsstil, hälsa och kostvanor är några faktorer som påverkar hur mycket vatten kroppen behöver.
Så mycket vatten behöver du
Den generella rekommendationen för vuxna är mellan 1,5 till 2 liter vatten per dag, eller mellan 30 och 35 milliliter för varje kilo du väger. En person som väger 70 kilo skulle därför behöva runt 2,1 och 2,45 liter per dag. Det motsvarar ungefär sju till tio standardglas om dagen.
En del av vätskan får vi i oss via maten, särskilt från frukt och grönsaker. Ungefär 20 till 30 procent får vi från maten, resten står drycken för.
Det händer om du dricker för mycket
Som frisk vuxen behöver man i regel inte oroa sig över att man dricker för lite vatten. Samtidigt ska man inte heller få i sig för mycket. Dricker man en stor mängd vatten, mellan fem och tio liter, på kort tid kan man drabbas av vattenförgiftning, när vattenhalten i kroppen blir för hög jämfört med natriumnivåerna i blodet. Detta kan leda till att hjärnceller sväller och trycker ihop viktiga delar av hjärnan, vilket kan påverka andning och blodtryck. I värsta fall kan vattenförgiftning vara livshotande.
Samtidigt som det är viktigt att inte dricka för mycket vatten, ska man också undvika att dricka för lite. Symptomen för vätskebrist är törst, yrsel, huvudvärk och trötthet. I de mer allvarliga fallen kan den påverka kroppens vitala funktioner, leda till sämre koncentrationsförmåga och i värsta fall orsaka njurskador. Kroppen reglerar vätskebalansen genom att signalera törst och genom att minska urinproduktionen.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.