Hälften av alla svenskar saknar inspiration när de ska bestämma vardagsmiddagar. Här är maträtten som räddar flest svenskar från middagspaniken.
– Bra tillbehör och smaksättare är en superhjälpreda för att höja nivån på vardagsmaten, säger Malidza Larsson, ICAs vardagskock.
Har det hänt dig någon gång att du är påväg hem från jobbet utan att ha någon tydlig idé om vad du ska äta när du kommer hem? Då är du inte ensam. En ny undersökning utförd av Verian på uppdrag av ICA avslöjar att 39 procent av svenskarna har middagspanik och väljer vad de ska välja att äta in i det sista och bestämmer kvällens middag samma dag. Dessutom svarade 27 procent av alla som deltog att de minst en gång i veckan frågar sin partner “vad ska vi äta till middag ikväll”.
Undersökningen avslöjar att de allra flesta svenskarna (51 procent) väljer att äta en pastarätt när de inte kan komma på någon rolig rätt. Annars är halvfabrikat och matiga mackor två populära nödlösningar för svenskarna.

ICAs vardagskock Malidza Larsson har några kloka tips som kan lyfta de vanligaste vardagsräddare.
– Förhöj din pasta pesto både smakmässigt och näringsmässigt genom att göra pesto på svartkål eller andra gröna blad. Passa på att göra en större sats av pesto och frys in i små kuber för att kunna ta fram när tiden är knapp. Får du pasta över får den enkelt ett nytt liv genom att bakas i ugnen, säger Malidza.
– Utmana och ge falukorven en ny kostym. Prova att laga falukorv på nytt sätt med nya smaker, till exempel korvstroganoff masala eller falukorvskebab, fortsätter hon.
Här är svenskarnas fem vanligaste vardagsräddare:
- Pastarätter (51 procent)
- Halvfabrikat, t.ex. panerad fisk, köttbullar, hamburgare, korv (34 procent)
- Matiga mackor (17 procent)
- Frukostmat (16 procent)
- Soppor (15 procent)
LÄS MER:

William Karlsson bevakar ekonomi, teknik och motor och är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.