“Jag skänker bort huset – en vild chansning”

Det beskrivs i Blocketannonsen som ”en vild chansning”, men du kan få den här lilla trästugan på 30 kvadratmeter gratis. Villkoret är att du lyfter bort huset från tomten. 
”Detta är en vild chansning, kan man lyfta ett hus och frakta bort det så är du välkommen att komma och titta om det är möjligt” skriver Christoffer i Stockholm. 

Då och då dyker det upp spännande erbjudanden på Blocket om hus som skänks bort. Nästan alla gånger handlar det om att ägaren behöver röja undan på sin tomt för ett nybygge, men känner att det är slöseri att riva ett fint hus. Det är ju bättre att någon annan kan överta ett fullt fungerande hus, tänker en del. 
Nu vill Christoffer i Stockholm skänka bort sin trästuga på 30 kvadratmeter mot att någon ansvarar och betalar för bortforsling. 

“Trästuga på ca 30 kvm från år 1954 bortskänkes mot att man hämtar den själv, på vilket sätt får du lösa själv. Huset är tomt på inredning invändigt, det är två rum, kök och badrum. El och rör finns ej” skriver Christoffer i annonsen

Trähuset från 1954 skänks bort.

Men projektet beskrivs som ”en vild chansning” och skälet är att det står en murstock i mitten av huset. Det kan alltså vara svårt att bara lyfta upp hela huset utan att orsaka sprickor eller skador. 
“Eventuellt kan man stadga upp underifrån för att göra ett lyft och flytta huset som det är. Kruxet är att det är en murstock i mitten av huset men det kanske går att lösa för den med kunskapen. Detta är en vild chansning, kan man sådant och vill ha huset gratis mot att man fraktar bort det så är du välkommen att komma och titta om det är möjligt” skriver Christoffer.

Huset står på torpargrund och behöver kärlek både ut- och invändigt, men är renoverat 2013 med målning och lite andra saker. Just nu finns varken el eller rör, så det kanske gör en flytt enklare. Huset har två rum med kök plus ett badrum.

Om du väljer att lyfta upp hela huset så ha i åtanke på att det är ett stort projekt som kan kosta mer än 15 000 kr i startavgift och i genomsnitt sällan hamnar under 200 000 kr i pris. Dessutom kan det krävas rivningstillstånd och bygglov för att få flytta ett hus.
Du bör ta hjälp av specialister med erfarenhet och rätt utrustning för att flytten utföras på ett säkert sätt. 

“Varje enskild byggnad har unika inslag och egenheter som gör att det är oerhört viktigt att planera flytten noggrant. Allt ifrån byggnadens ålder, konstruktion, läge och allmänna skick har en stor inverkan på hur själva flytten bör utföras för att säkerställa att inget kommer till skada” skriver t ex specialistfirman TungaLyft

De senaste månaderna har HemNytt skrivit om flera hus som ägarna vill skänka bort. I Huddinge, söder om Stockholm, önskar ägaren av ett sött sommartorp att någon vill frakta bort det. Förra veckan erbjöds en gratis och anrik timmerstuga i Tyresö. 
Det kan hända att båda husen fortfarande är fria att hämta, om du är intresserad och kan lägga en ansenlig summa på bortforsling.

Se Blocketannonsen här

Trästugan på ca 30 kvadratmeter kan hämtas gratis.
Bilder på husets interiör. Allt är rensat.
Till höger bild på husgrunden.
Trähuset.

MEST LÄSTA

Senaste nytt