Ett enormt fynd av vätgas har upptäckts i en gruva i Albanien. Flödet av naturgas i gruvan kan vara det största som någonsin registrerats.
– Bubblingen är riktigt, riktigt intensiv, säger Laurent Truche från Universitet Grenoble i Frankrike skriver NewScientist.
Idag letar företag från hela världen efter geologiskt väte som går att användas till rent bränsle. Fyndet i Albanien som kan vara det största någonsin kan ge flera ledtrådar till var man ska leta för att hitta liknande fynd.
Forskarna valde att undersöka Bulqizë-kromitgruvan i Albanien, då flera explosioner skett på platsen då vätgas sipprat ut ur klipporna. Platsen där gruvan befinner sig på har också en väldigt järnrik stensort mer känd som ofolit. När vatten reagerar med ofolit genereras väte.
Nere i gruvan hittade forskarna en gas som bubblade från en pool. Gasen innehöll då 80 procent väte och strömmade med en hastighet av 11 ton per år. Flödet av vätgas som upptäcktes är större än vad som någonsin tidigare uppmätts.
Vart denna gas kommer ifrån är forskarna fortfarande osäkra på. En teori de har är att den mest sannolikt kommer från en djupare reservoar av väte som samlats i en förkastning under gruvan. Forskarna tror denna förkastning skulle då kunna innehålla från 5000 till 50 000 ton väte.
– Det är en av de största volymerna naturligt väte som någonsin uppmätts, säger Eric Gaucher, geokemist fokuserad på naturligt väte till NewScientist.
William Karlsson bevakar ekonomi, teknik och motor och är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.