Matavfallet i restaurangbranschen har ökat kraftigt sedan pandemin och är mycket större än vad man tidigare trott. Det visar en ny studie.
– Det är märkligt att så få restauranger lyckas minska sitt matsvinn, säger Johan Hultén, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
En ny studie visar att restaurangernas livsmedelsavfall uppgår till tio kilo per person och år, vilket motsvarar åtta procent av det totala livsmedelsavfallet. Johan Hultén säger i ett pressmeddelande att pandemin och stora kostnadsökningar har varit mycket utmanande för Sveriges restauranger.
Många företag har under denna tid inte heller tagit tillfället i akt för att försöka minska sitt matsvinn, trots att slänga mat i soptunnan är ungefär samma sak med att slänga pengar samt har en dålig miljöpåverkan.
– De flesta restauranger verkar inte lyckas planera eller ha rätt arbetssätt för att minska sitt matsvinn, säger Johan Hultén i ett pressmeddelande.
Undersökningen ingår i Naturvårdsverkets årliga kartläggning av livsmedelsavfall från företag, offentlig sektor och hushåll i Sverige. I år lades ett extra stort fokus på restaurangbranschen, där en stor mängd data samlades in från sju kommuner som både samlar och väger avfall från sina restauranger. Plockanalyser genomfördes dessutom för att undersöka innehållet i det insamlade avfallet, och undersökningen visar att mycket av maten som slängs fortfarande är fullt ätbar.
Under studiens gång blev det uppenbart att det finns stora variationer i matsvinnet mellan olika restauranger, och att mängden svinn även skiftar avsevärt från vecka till vecka. Under pandemin exempelvis minskade mängden livsmedelsavfall från restauranger kraftigt, men nu har det ökat avsevärt igen. Från 73 000 ton 2018 till 104 000 ton 2023.
– De flesta åtgärder kräver att personalen är involverad och ser det som en viktig del av sitt jobb att minska matsvinnet.
För att minska livsmedelsavfallet, som uppstår i alla steg från jordbruk till hushåll, har Sverige som mål att reducera avfallet med 20 procent mellan 2020 och 2025. Ett mål som ser ut att vara svårt att nå om inte svinnet börjar minska ganska omgående.
LÄS MER:
Matilda Härviden studerar journalistik vid Södertörns Högskola.