– Realismen är fantastisk, det är som tv-spel på rejäla steroider, säger grundaren Johan Nauwelaertz de Agé till Nu.
Pojkdrömmen om att bli pilot gick i kras när Johan Nauwelaertz de Agé som barn var med om en olycka och skadade synen. Sedan dess är synen på ena ögat försämrad. Men längtan att flyga avtog aldrig.
– Jag är i stort sett uppvuxen på flygfält, så det började med pappersflygplan och sen fortsatte det på den banan. Jag drömde om att bli pilot, men jag har ju en liten synskada så det gick inte, berättar Johan Nauwelaertz de Agé för Nu.
Under tiden i lumpen var han värnpliktig mekaniker och fick titta på från marken när kompisarna åkte flygplan.
– Det var jättejobbigt att inte få flyga. Jag tänkte “vad ska jag göra?”. Men så kom jag på idén att jag skulle bygga en simulator, berättar Johan.
Sagt och gjort så började han arbetet med att ta fram en simulator. Han var tidig med tekniken och hade därför ingen att vända sig till för hjälp.
– Det fanns ingen att fråga. Det tog tio år att bygga simulatorn, berättar han.
1992 startade Johan NovelAir Simulatorteknik i Gävle. Här finns avancerade simulatorer och ikoniska flygplan. Det hela kan liknas med Cosmonova i Stockholm, där en jättelik bioduk omringar större delar av synfältet. Man sitter i ett riktigt flygplan och ser vyerna som om man verkligen flög. Det är helt enkelt så nära en riktig flygning som det bara går.
– Realismen är fantastisk. Bilden är helt skarvlös och samtidigt kan man titta ner på alla instrument och röra alla knappar, säger Johan.
Flygplanen som finns på NovelAir är gamla, avställda och avsågade plan som flugit inom det svenska flygvapnet. Bland annat finns AJS37 Viggen, J35J Draken och SK60 med i samlingen. De gamla stridsplanen lockar många äldre piloter.
– Det finaste av allt är att kunna ge gamla piloter den här upplevelsen. De kan flyga precis samma plan som de gjorde förr. De kommer hit och får känna sig som en ung pilot igen, man ser att de blir som unga i kroppen. De som är 70 idag blir som 30 igen, säger Johan.
Idag finns en ny slags simulatorteknik, så kallad mixed reality. Det är en kombination av den verkliga och virtuella världen som skapar miljöer där fysiska och digitala objekt kan interagera med varandra. Till skillnad från VR-glasögon där allt man ser blir digitalt, kan man se det digitala och verkliga samtidigt.
– Du ser dina egna ben, flygplanet, allt det som är verkligheten samtidigt som du genom rutorna på planet ser en simulering, förklarar Johan.
Tekniken har bara funnits tillgängligt för allmänheten i ett år.
– Det är fortfarande tidigt och en komplicerad teknik, men jag vill gärna vara först. Jag drivs av att ligga i framkant, säger han.
Simulatorerna lockar folk från hela landet. Många unga med pilotdrömmar kommer för att få en provsmak av yrket.
– Man kan prova på hur det är att vara pilot helt utan risker.
För att verkligen förstå tekniken kanske man måste uppleva den själv. Johan förklarar det bäst med sina egna ord:
– Det är som tv-spel på rejäla steroider.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.