Kaos i Oscar Properties hus: ”Totalt förfall”

Avstängd el, sopkaos, smuts, obrukbara garage och med ett oanträffbart fastighetsbolag. Så har det krisande fastighetsbolaget Oscar Properties lämnat sina hyresgäster i det gamla Swedbankhuset i Skövde.
– Vi lever i totalt förfall och har ingen att vända oss till. När det var som värst trängde den stinkande soplukten in i våra lägenheter, säger en anonym hyresgäst till Hem & Hyra. 

Fastighetsbolaget Oscar Properties grundades i Stockholm 2004 av Oscar Engelbert, vars vision var att skapa ”unika, designade, kreativa, och moderna bostäder”. Bolaget ligger bland annat bakom de exklusiva ”Norra tornen” i Vasastan i Stockholm. År 2017 värderades Oscar Properties till hela 3,1 miljarder kronor. 

Men det var då det. I samband med att fastighetsmarknaden svalade, så rasade Oscar Properties i värde. Under åren har bolaget flera gånger riskerat att försättas i konkurs och nu har de ansökt om rekonstruktion. Oscar Engelbert har nu även avgått som vd och lämnat bolagets styrelse, men stannar kvar som en av bolagets storägare. 

När bolaget gick bra så köpte Oscar Properties upp en hel del fastigheter. En av dem var Swedbankhuset i Skövde. I huset finns lägenheter, restaurang samt Skövdes socialtjänst. Oscar Properties flyttade in 2015 med en årshyra på 3,7 miljoner. Kontraktet sträcker sig till 2026 men nu har de sagts upp av kommunen. 
– Anledningen är att de absolut inte har tagit hand om fastigheten, felanmälningar, vattenskador, sopor med mera under en längre tid, säger Johan Siwert, enhetschef för kommunens fastighetsförvaltning, säger Åsa Lindblad, miljöinspektör på kommunens Miljösamverkan Östra Skaraborg. 

Flera hyresgäster, som bett att få vara anonyma, vittnar om smuts i fastigheten och att tvättstugorna är så smutsiga att de hellre tvättar hos föräldrar och kompisar. En person berättar att hen slutat ta hem kompisar på grund av all smuts. En annan berättar att strömmen ställts av tidigare utan att Oscar Properties agerade. 
– Till slut ringde jag direkt till elbolaget. De berättade att elen var avstängd eftersom vår hyresvärd inte hade betalt sina fakturor, säger en anonym hyresgäst.

I huset finns totalt 35 hyresgäster där majoriteten av de som hyr är unga och studenter. En hyresgäst betalar 600 kronor för en garageplats i huset som inte går att använda på grund av en trasig bilhiss. I stället tvingas han parkera på gatan för 10 kronor i timmen. 
– Det är klart att det känns surt. Särskilt som hyran redan är hög, 7 200 kronor för en etta på 35 kvadrat, säger han.

Problemet är att Oscar Properties är svåra att få tag på. När hyresgästerna mejlar bolaget får de som svar att ”…vi ska hantera ärendet och återkoppla”. Därefter hör de inget mer. 
– Det här är min första egna lägenhet. Jag var så glad när jag fick kontraktet. Nu flyttar jag hem till mina föräldrar igen, säger en kille på 23 år.

Foto: Youtube @HemoHyra

Hyresgästföreningens regionkontor i Vänersborg har under de senaste åren tagit emot flera klagomål angående brister i underhåll av fastigheten. När Hyresgästföreningen i sin tur försöker nå Oscar properties för att få svar vad de tänker göra åt problemen – så får de inget svar. 
– Som hyresgäst måste man ­kunna nå sin hyresvärd. Det står i förarbetena till förvaltningslagen. Om en värd gör sig ­oanträffbar kan det vara en brist i förvaltningen som vi driver åt hyresgästen i ­hyresnämnden, säger Hyresgästföreningens jurist Anna Karlsson Wede.

Hem & Hyra har försökt nå Oscar Properties, men även dom får svaret att ärendet ska hanteras och att de ska återkoppla. Sedan hör de ingenting mer. 

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt