Forskare och ingenjörer har utvecklat ett nytt batteri med potential att räcka i tusentals år. Detta med hjälp av en radioaktiv isotop som är inkapslad i en diamant.
– Diamantbatterier erbjuder ett säkert, hållbart sätt att ge kontinuerliga mikrowattnivåer av effekt, säger Sarah Clark vid det brittiska atomenergiorganet UKAEA.
Det är forskare från University of Bristol som tillsammans med UKAEA utvecklat den revolutionerande energikällan, skriver Interesting Engineering. Förhoppningen är att batteriet ska kunna användas i lägen där det är komplicerat att byta ut vanliga batterier. Något som storleken, endast 10×10 mm och en tjocklek på 0,5 mm, hjälper till med.
– Vår mikrokraftteknik kan stödja en hel rad viktiga applikationer från rymdteknik och säkerhetsutrustning till medicinska implantat, säger forskaren Tom Scott till tidningen.
Batteriet fungerar på ett liknande sätt som solpaneler. Men istället för att omvandla ljus till elektricitet använder det elektroner från radioaktivt sönderfall. Den kortdistansstrålning som den radioaktiva isotopen Kol-14 avger är inte mer än att det säkert kan absorberas av diamanthöljet.
Kol-14 har en halveringstid på 5 700 år, vilket betyder att batteriet har kvar hälften av sin kraft även efter tusentals år. Forskarna lover att lösningen är en säker energilösning. Skulle batteriet behöva kasseras går det att lämna tillbaka det till tillverkaren för säker återvinning.
LÄS MER:
Har bland annat jobbat som journalist på nyhetsbyrån TT.