Kina planerar att bygga världens första smältsaltsreaktor mitt i Gobiöknen. Arbetet startar nästa år och reaktorn förväntas vara i drift 2030, rapporterar ABC News.
Det nya kärnkraftverket kommer att använda smältsalt som både bränslebärare och kylmedel, med torium som energikälla. Torium är en radioaktiv metall som liknar uran. Men metallen har flera fördelar: det producerar kortvarigare avfall, minskar spridningsrisken för kärnvapen och finns i relativt stora mängder. Tekniken med smältsaltsreaktorer anses också säkrare än traditionella reaktorer, eftersom reaktorn inte behöver köras under högt tryck.
Men det finns stora tekniska utmaningar för att ro i land med en fungerande smältsaltsreaktor. De smälta, radioaktiva salterna kan göra att metallerna i reaktorn rostar och förstörs. Dessutom är det svårt att hantera avfallet. Ett smältsaltkraftverk har dock en “säkerhetsplugg” av fruset salt som smälter om systemet överhettas och leder saltet till en säker behållare där reaktionen stannar.
Projektet är del av Kinas mål att bli koldioxidneutrala till 2060. Den nya reaktorn beräknas producera 60 megawatt värme, motsvarande 10 megawatt el, och ska kunna producera vätgas som en del av landets satsning på hållbar energi.
Hittills har smältsaltreaktorer endast byggts som prototyper. Den första fungerande reaktorn byggdes i USA på 1960-talet, men sedan dess har inga kommersiella versioner utvecklats. Förutom Kina satsar nu flera länder på att ta fram moderna smältsaltreaktorer för kommersiell användning.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.