Artisten Tomas Ledin har sålt sitt innehav i musikslottet Hesselby. Köparen är ett bolag som företräds av den omtalade miljardären Ilija Batljan.
– Det dök upp en möjlighet senhösten 2021 helt enkelt, och då kändes det ganska passande att sälja, säger Tomas Ledin till Expressen.
Det anrika slottet Hesselby ligger strax utanför Stockholm och ägdes från 1600-talet fram till 1931 av den adliga släkten Bonde. Här underhöll skalden Carl Michael Bellman under 1700-talet. På 30-talet tog Stockholm stad över driften, men hade inga stora visioner för byggnaden. Det hade däremot artisten och entreprenören Tomas Ledin tillsammans med affärspartnern Torbjörn Blomqvist – de köpte hela fastigheten för 13 år sedan för att skapa ett ”musikslott”. Prislappen: 50 miljoner kronor.
– Hesselby ska bli ett levande musikslott. Det blir klassiska musikaftnar, stråkkvartetter, Bellmankvällar Och stora utomhuskonserter. Vi har en fantastisk slottsträdgård med plats för 6 000 – 8 000 personer. Dessutom ska konferensgäster få chans att spela själva med hjälp av musikpedagoger, berättade Ledin för Expressen 2011.
– Slottet var väldigt eftersatt av Stockholms Stad, nedgånget helt enkelt. Jag är ju lite intresserad av arkitektur, design och hur saker ska se ut.
Tomas Ledin lyckades verkligen. Det rosa slottet med tinnar och torn och en fin barockträdgård med formklippta häckar har blivit känt för de fantastiska hotellrummen som är inredda till ära av folkkära artister. Rummen är alla unika i sin utformning, färgsättningar och inredning med hög designnivå:. Och de fick namn efter kända artister som Thomas Di Leva, Arja Saijonmaa och Dregen.
Under åren har några av Sveriges mest kända artister uppträtt i slottsparken och Tomas Ledin har arrangerat Stockholm Folkfestival med ett 60-tal artister på fem scener under två dagar.
Men sen kom pandemin och det blev kämpigare att få gäster till slottet. Då dök det lämpligt nog upp en förfrågan om Ledin var villig att sälja.
Köparen var miljardären Ilija Batljan, som de senaste månaderna har varit väldigt omtalad och ifrågasatt.
2016 grundande Ilija Batljan Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB Norden) som äger och förvaltar samhällsfastigheter och hyresrätter runtom Sverige. I fjol utsågs han till årets entreprenör av konsultföretaget EY för sitt uppbyggande av SBB och hundratusentals småsparare charmades av aktieraketen. Men det senaste året har kantats av stora ekonomiska problem.
Sedan toppen 2021 har SBB:s aktiekurs rasat med 90 procent och det spekuleras om att bolaget kan vara farligt nära konkurs.
Det hårt skuldtyngda SBB har fått en akut sämre finansiell ställning efter sänkta kreditbetyg av kreditvärderingsbolaget S&P. Det gör att räntekostnaderna ökar ytterligare. Nu måste bolaget i stället fortsätta med att försöka sälja tillgångar för att ha råd med ökade kostnader och flera stora obligationslån som förfaller närmaste tiden.
Så frågan är om bolaget SBB Slott AB kommer att fortsätta äga Hesselby – eller om någon annan köpare tar över verksamheten.