Säljes: Skogsfastighet med julgransplantering.
Så lyder annonsen på Blocket som kanske lockar dig att satsa på en karriär som julgransförsäljare.
Vid Koppartorp strax utanför Oxelösund finns en 59 hektar stor mark med tusentals julgranar redo att skördas. Nu har ägaren av odlingen beslutat sig för att sälja rubbet, även om något pris inte är angivet i Blocketannonsen.
Annonsen lyder:
“Skogsfastighet med julgransplantering. Fin skogsfastighet med bra jaktmöjligheter. På fastigheten finns ett par julgransplanteringar i höjd att skördas. Bra vägnät. Allt återplanterat och röjt enligt plan.”
59 hektar är 590 000 kvadratmeter – ett rejält område.
Att odla julgranar kanske inte är ett vanligt karriärval, men det är faktiskt en affärsverksamhet som brukar gå med plus i kassan.
I en stor undersökning för några år sedan ansåg de flesta julgransodlarna att deras verksamhet gick bra, med en vinst på 10-15 procent.
Odlarna tyckte däremot att det var svårt att få fram ett jämnt bestånd, många granar går helt enkelt inte att sälja. Man vill ha mer härdade arter som klarar av vårfrosten bättre och arter som blir tätare och jämnare i formen.
I Sverige finns det 4,3 miljoner hushåll och av dessa är det ca 3 miljoner som köper julgranar. Man beräknar att ca 2,8 miljoner av julgranarna har sitt ursprung i Sverige och att de övriga 200 000 importeras, främst från Danmark.
80 procent av julgransmarknaden består av rödgran (vanlig gran). Importen består främst av ädelgran.
De flesta svenska julgransodlingar finns i södra Sverige, som har ungefär samma växtförhållanden som i Danmark. Det som skiljer Danmark och Sverige år är att i Sverige odlar man och säljer främst den vanliga granen (rödgran, Picea abies) medan man i Danmark har koncentrerat sig på att odla främst nordmannsgran.
Nordmannsgranen kostar något mer att odla: plantorna är dyrare än vanliga granplantor. Nordmannsgranen behöver bland annat trimmas och inhägnas, vilket innebär ytterligare en kostnad.
Se Blocketannonsen här