Landshövdingehuset till salu – se tornrummet med utsikt över hela staden

Den pampiga villan på Lidingö byggdes åt en landshövding i början av seklet. Nu säljs det 482 kvadratmeter stora huset med ett extra spännande tornrum där landshövdingen kunde spana över sin stad. 

I området Herserud på Lidingö – några hundra meter från Millesgården – byggdes pampiga villor i rasande takt under 1908 och 1909. Stora markområden köptes upp från lantbruksegendomar av olika tomtbolag, styckades upp och bebyggdes under bara några år. 
Den ansvarige var arkitekten Jacob Gate, som själv bodde på Lidingö och gärna ville se vackra hus stå på den högt belägna tomten med utsikt över Ropsten, vattnet och Östermalm i centrala Stockholm. 

1909 behövdes en ny och representativ bostad åt Stockholms landshövding Mauritz Sahlin. Resultatet ser du på bilderna. Den vackra sekelskiftesvillan uppfördes för 114 år sedan och har en totalyta på 482 kvadratmeter fördelat på fyra våningar plus källare. 

Salongen med öppen spis på entrévåningen.

Husets centrala del är spännande med en oktagonformad salong och ett tornrum på översta våningen med fönster åt alla väderstreck där landshövdingen kunde stå och se ut över sin stad. 
“Den här karaktäristiska villan återspeglar genom sina originaldetaljer sekelskifteshusets historia” konstaterar mäklaren Michael Preber på Skeppsholmen Sotheby´s.

Förutom tornrummet finns spröjsade fönster, fiskbensparkett, gedigna trägolv, spegeldörrar, eldstäder, dekormålade tak, bröstpaneler, burspråk och ett flertal balkonger. Kort sagt: det här var ett representativt hus på sin tid och är idag är en arkitektonisk pärla. 

Villan är uppdelad med två separata lägenheter som ger möjlighet till fler boende. Det finns kök både på entrévåningen och våning två. 
” Det går att skapa generationsboende eller uthyrningsdel. Det går även att bygga om till en och samma bostad, som i sin ursprungliga utformning” föreslår Michael Preber. 

Inget utgångspris är angivet. Intressenter får helt enkelt ge ett bud till säljaren. Men bostadssajten Booli anger att marknadsvärdet ligger runt 38 miljoner kronor. En köpare bör ta höjd för att huset har en del renoveringsbehov. 
Totalt har landshövdingevillan 12 rum. På entrévåningen finns kök, matsal, vardagsrum, biblioteket och ett sovrum – förutom den fina salongen med öppen spis. 

På övre våningen (som kan fungera som egen bostad) finns ännu ett kök, två stora sovrum, matsal och vardagsrum. Den tredje våningen kallas ”ateljévåning” och har plats för tre sovrum utöver ett alternativt tv-rum. 
Och överst hittar vi alltså kronan på verket: tornrummet med en öppen spis. 
Källaren är inredd med bastu, dusch, tvättstuga, vinkällare, teknikrum och hobbyrum.

Den första hyresgästen i huset var alltså landshövdingen Mauritz Sahlin. Han gjorde en imponerande karriär i svenska ämbetsverk: 1894 blev han chef för telegrafverkets administrativa byrå samt var 1897-1902 expeditionschef i Civildepartementet, där han under tiden (1900) utnämndes till kansliråd. Sahlin var generaldirektör och chef för Telegrafstyrelsen 1902-1904 och för Kungliga järnvägsstyrelsen 1904-1907.

Efter att 1908 ha varit tillförordnad landshövding i Stockholms län utnämndes Sahlin 1915 till ordinarie innehavare av ämbetet och blev kvar till 1919. 
Herserud ligger på en höjd vid Lidingöbron på öns västra sida. I början av 1900-talet såldes en del av Hersby gårds ägor till AB Herserud som därmed bildade Herseruds villastad. Aktiebolaget drog gator och infrastruktur och styckade av stora tomter för villabebyggelse. 

Placeringen på en höjd försvårade tillgängligheten och löstes med en hiss från stranden och färjeläget. 
Herseruds tomter var oftast stora med fristående treplansvillor i lummiga naturträdgårdar. De moderna exploatörerna drog vatten, avlopp, elektricitet och vägar och skapade ett helt nytt Lidingö. Tillväxten var hög, Lidingös population ökade från ca 1300 år 1900 till 11 000 bara 30 år senare. 

Se annonsen här 

Landshövdingehuset i Herserud. I bakgrunden syns Lidingöbron.
Vacker matsal och ett vardagsrum intill.
Villans sekelskiftescharm är bevarad.,
Tomten är 1 900 kvadratmeter stor.
Ateljévåningen.
Husets tornrum med utsikt över hela Stockholm.
Tornrummet.
Ateljévåningen med trappa upp till tornrummet.
Stor balkong på övervåningen.
Dubbelgarage.
Salongen på entrévåningen.