En ny larmrapport visar att nästan ingen mellan 18 och 24 år har råd att köpa lägenhet i Sveriges sju största städer. Pengarna hos en genomsnittlig inkomsttagare räcker inte ens för att låna till en etta.
– Trots stora skillnader i pris mellan olika städer är det tufft för många unga att ta klivet över tröskeln till en egen ägd bostad, säger Joakim Lusensky, Analys- och Kommunikationschef, Mäklarsamfundet.
Med hjälp av fintechbolaget Econans kreditsimulator, lönestatistik från SCB och bostadsprisstatistik från Svensk Mäklarstatistik har Mäklarsamfundet undersökt möjligheterna för åldersgruppen 18–24 år att köpa en bostad med lånefinansiering i landets sju största städer.
Med rådande låneregler, snittlöner och prisnivåer är det enligt vår undersökning inte möjligt att köpa en bostad i någon av landets sju största städer. I beräkningen har vi utgått från medellönen för åldersgruppen 18–24 år och 85 procents belåning. Samtliga antaganden och all data framgår nedan under rubriken antaganden och data.
– Trösklarna in till det ägda boendet är för höga, och onödigt hårda restriktioner bär på en stor del av skulden. Vi behöver sänka kreditkraven och avskaffa amorteringskraven så att nästa generation på arbetsmarknaden får en chans att förverkliga drömmen om en egen bostad, säger André Nilsson, näringspolitisk expert på Mäklarsamfundet.
I år är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Antalet förstagångsväljare är cirka 430 0000. Det är 40 000 fler än i förra valet. En stor del av den här gruppen är i åldrarna 18–24 år.
Enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) preliminära siffror är det totalt 430 275 förstagångsväljare i årets val till riksdag, region, och kommun. En stor del av dessa är i åldrarna 18–24 år, men åldersgruppen är sammantaget betydligt större än gruppen förstagångsväljare som helhet. Totalt är det 690 904 personer i åldern 18–24 som är röstberättigade i det kommande valet. Det motsvarar 9,2 procent av samtliga röstberättigade.
– Trots stora skillnader i pris mellan olika städer är det tufft för många unga att ta klivet över tröskeln till en egen ägd bostad. Dessutom är hyresmarknaden otillgänglig i de flesta större städer. Många unga ska nu rösta för första gången. Det blir intressant att se vilken vikt den här gruppen fäster vid problemen på bostadsmarknaden när de går till valurnorna, säger Joakim Lusensky, Analys- och Kommunikationschef, Mäklarsamfundet.
Rutinerad journalist som skriver om bostad och ekonomi. Nås på [email protected]