Lasse Lönndahls okända förmögenhet – huset ökade 100 gånger i värde

Den folkkäre artisten Lasse Lönndahl dog i julas, 94 år gammal. Bouppteckningen visar att han blev en förmögen man tack vare smarta investeringar. 
1968 köpte han en anrik fastighet i Gamla stan – strax intill slottet – som ökade 100 gånger i värde. 

Lasse Lönndahl var en av Sveriges absolut största artister på 60- och 70-talet. Han hade sammanlagt 37 låtar på Svensktoppen och genom åren blev det totalt 50 stora folkparksturnéer. 1970 och 1971 sågs han av över 500 000 personer i folkparkerna, och hade 1971 sålt över 1,5 miljon album i Sverige. När hysterin var som störst fick han 1 000 beundrarbrev i veckan – och han svarade på alla. 

Men artisten var anspråkslös och levde ett enkelt liv nära Bandhagens tunnelbanestation i Stureby, södra Stockholm. Här hade han sin 89 kvadratmeter stora vindsateljé i en HSB-förening från 1962 fram till sin död i fjol. 
Han flyttade in samma år som han fick den allra första ettan på Svensktoppen, med “Midnattstango” 1962. 

Nu rapporterar Aftonbladet att den anspråkslösa lägenheten inte var den enda bostaden i Lasse Lönndahls ägo. Han hade även en dold förmögenhet: en hel fastighet i Gamla stan i Stockholm.
1968 köpte Lasse Lönndahl det anrika huset på Staffan Sasses gränd 8, ett stenkast från Stockholms slott. 

Huset har en portal som kallas Rosenporten och är daterad till 1580-talet. Karin Månsdotter uppges ha bott här. Hon var drottning av Sverige 4 juli–29 september 1568 och gift med kung Erik XIV (som 1577 åt den berömda ärtsoppan och dog i svåra plågor).
I mars 1968 rapporterade Aftonbladet: “Utifrån sett förefaller Lasse Lönndahls nyförvärv lite avflagnat och förfallet. Men lägenheterna är nyreparerade, och fastigheten har hiss”.

Idag finns tio lägenheter i fastigheten, enligt Skatteverket. I en av lägenheterna bor Lasse Lönndahl dotter Helena Sangwill – och det är hon som ärver pappans förmögenhet, inklusive fastigheten. 
Aftonbladet har gått igenom bouppteckningen efter Lasse Lönndahl och den visar att fastighetsköpet var en riktigt smart investering. På 50 år har taxeringsvärdet ökat från 330 000 kronor till ca 35 miljoner. Fastighetens marknadsvärde är värt betydligt mer än så. 

Lasse Lönndahl hade även ytterligare tillgångar på drygt 12 miljoner, bl a bostadsrätten i Stureby som värderades till drygt fyra miljoner och konst för närmare två miljoner.
– Pappa gillade att vara ganska anonym. Han trivdes väldigt bra i Stureby och gillade närheten till naturen. Han såg fastigheten i gamla stan som en bra investering. Han omgav sig alltid med bra människor och lyssnade till goda råd, det var därför han köpte den. Och den ska fortsätta vara en investering i familjen, säger Helena Sangwill till Aftonbladet.

Staffan Sasses gränd 8.
Lasse Lönndahl, en av Sveriges populäraste artister på 60- och 70-talet.
T v portalen som kallas Rosenporten, daterad till 1580-talet.

Fakta Staffan Sasses gränd 8

Gatan är uppkallad efter amiralen Staffan Sasse och omnämns 1569 men bytte senare namn till Blasius Dundies gränd. Gatan fick så småningom namnet Ignatiigränd efter Ignatius Meurer, men år 1925 gavs den åter namnet Staffan Sasses gränd.

Väster om Staffan Sasses gränd finns även en annan av Sasses vapenbröder, Peder Fredag som gav namn åt Peder Fredags gränd,

Staffan Sasses gränd nr 8 har en portal som kallas Rosenporten och är daterad till 1580-talet. Karin Månsdotter uppges ha bott här.