Ljusning i ekonomin – men kvinnor och unga oroliga

Dubbla räntesänkningar från Riksbanken och något ljusare i ekonomin. Trots det håller många bostadsägare hårt i plånboken. Främst kvinnor och unga känner oro för framtiden.
– De senaste årens höga inflation och räntor har grävt djupa hål i mångas plånböcker, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Allt fler bostadsägare upplever att deras ekonomiska situation är bättre nu jämfört med för ett halvår sedan. Då uppgav 8 % procent av hushållen att de tvingades ta av sparpengarna för att betala bolåneräntorna. Den siffran har nu halverats, enligt en rapport från SBAB.  

Men trots ljusningen i ekonomin oroar sig mer än var femte person, 22 procent, för hur de ska klara av att betala sina räkningar framöver. Framför allt gäller det kvinnor och unga i åldersgruppen 18–34, som är betydligt mer oroade än män och äldre.

– Det bottnar troligen i att yngre oftare har högre lån i förhållande till inkomsten än äldre, och kvinnor har lägre inkomster än män, säger Robert Boije.

När det kommer till förväntningarna på framtida räntor är speciellt den yngre åldersgruppen försiktigare i sina utsikter.

– Det har funnits en oro för att särskilt yngre hushåll, som inte har varit med om höga räntor tidigare, kan ha orealistiskt låga förväntningar på kommande räntenivåer vilket i så fall skulle kunna göra att de drar på sig för höga skulder. Vår undersökning pekar snarare på att de yngre – åtminstone nu – har lite högre ränteförväntningar än genomsnittet för de äldre, säger han.

Riksbankens dubbla räntesänkning i november verkar, än så länge, inte i någon större utsträckning ha påverkat bostadsägares ekonomiska beteende. 68 procent anger att dubbelsänkningen inte påverkat dem, vare sig i deras sparande eller konsumtion. Endast 3 procent säger att de kommer att konsumera mer, medan 27 procent kommer att spara (21 procent) eller amortera (6 procent) mer.

– Bostadsägare med stora lån är de största vinnarna av räntesänkningarna men vår undersökning visar att man ännu inte vågar ropa ”hej”. De senaste årens höga inflation och räntor har grävt djupa hål i mångas plånböcker. Vi får nog räkna med att det kommer dröja en bit in på nästa år innan Riksbankens sänkningar får tydlig effekt och konsumtionen tar fart.

LÄS MER: