Mäklarens tips: Så fyndar du drömhus i Spanien

Allt färre svenskar köper hus i Spanien. Läs om de bästa råden som mäklaren ger för att fynda ditt drömhus i solparadiset.
– Så ökar du chanserna att du hittar något som passar just dig, säger Johan Vesterberg, kommunikationschef på Fastighetsbyrån, till Nu.

Den spanska bostadsmarknaden är het, med stigande priser och många genomförda affärer. Enligt nya siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores ligger svenskars bostadsköp på en stabil nivå, men att flera länder nu har passerat Sverige på listan över de största köpnationerna.

– Historiskt sett har svenskar varit en väldigt stark köpnation i Spanien och varit uppe bland de fem största i perioder. Nu har vi alltså halkat ner rejält på den listan, säger Martin Posch, affärsområdesschef för Fastighetsbyrån Utland, i ett pressmeddelande.

Sverige har nu sjunkit till trettonde plats på listan. Martin Posch menar att det dels beror på den svenska ekonomin, kronkursen och bostadsmarknaden i Sverige, men också på att andra nationaliteter ökat sina köp i Spanien. Under det tredje kvartalet gjorde 605 köp av svenskar, en mindre ökning jämfört med 596 köp under det andra kvartalet.

Nu.se har varit i kontakt med Fastighetsbyråns kommunikationschef Johan Vesterberg och frågat om deras bästa råd för när man ska fynda sitt hus i Spanien. Det första tipset är att göra så mycket research som möjligt innan du åker på visningsresan.

Ett exempel han ger är att titta på många bostäder på internet och utnyttja de digitala visningsalternativ som finns, bland annat VR-visningar och live-visningar med mäklaren. Han syftar också på att läsa på om olika områden, deras prisbild, kultur, lagar och andra saker för att öka chanserna att du hittar något som passar just dig.
– Ha realistiska förväntningar. Ofta är det svårt att få precis allt. Till exempel är det svårt att både få närhet till flygplats och en pittoresk badort med få turister, säger Johan Vesterberg till Nu.

Johan Vesterberg råder också svenskarna att inte ha uthyrning med i grundkalkylen, då uthyrningsregler skiljer sig från land till land och region till region. Han menar att många väljer bort uthyrning när det väl kommer fram till kritan. Martin Posch instämmer på dessa givna råd, och kommer dessutom med ett eget.
– Ett annat gott råd är att köpa något man verkligen gillar, och inte titta för mycket på vad som kanske går upp i pris eller är billigt just nu, avslutar han.
LÄS MER: