Maten som ger dig ett längre liv – lista 

Kan man leva längre genom att äta choklad? Absolut! Vi har forskarnas lista på maten som får dig att leva ett långt och hälsosamt liv. 

”Om du vill leva längre, förbättra vad du äter och börja röra din kropp mer”, säger Linda Shiue, doktor inom intern medicin och chef för kulinarisk och livsstilsmedicin vid Kaiser Permanente i San Francisco.

Det som doktor Linda Shiue säger låter ganska självklart. Men även om man vet ungefär vad man bör och inte bör äta för att vara hälsosam, så kan det vara svårt att hitta en balans mellan att hälsosamma alternativ som ger oss en bättre chans att leva längre – och svårt att hitta godis som är bra för oss när suget svårt till. 

Tidningen Huffington Post frågade tre livslängdsexperter vad som slängs ner i vagnen när dom är ute och veckohandlar. Vi har samlat ihop listan på maten, som enligt forskarna, får dig att leva längre.

Korsblommiga grönsaker

Alla grönsaker är packade med näring men korsblommiga grönsaker så som broccoli, grönkål, brysselkål och kål är kraftpaket för att hjälpa dig att leva länge. 

Mörka bladgrönsaker 

Det är en typ av korsblommiga grönsaker, men vissa livslängdsexperter pekar ut dem som särskilt viktiga för att leva ett långt liv. Det beror på att de är fulla av fibrer och andra växtkemikalier som folat, vilket är viktigt för hjärthälsa. 

Fet fisk 

Fet fisk så som vild lax, sardiner, ansjovis och makrill är fullpackade med protein, omega 3 och nyttiga fettsyror. Genom att äta fet fisk två gånger i veckan minskar du risken för hjärtinfarkt, arytmi, stroke, högt blodtryck och förhöjda triglycerider.

Fullkorn

Fullkorn kan minska risken för att utveckla hjärt-och kärlsjukdomar, typ 2 diabetes, metabolt syndrom och vissa typer av cancer. 

Extra virgin olivolja 

Extra virgin olivolja är rik på hälsosamma enkelomättade fetter, antioxidanter och polyfenoler som oleuropein. Oleuropein är särskilt bra för alla som vill leva ett längre liv eftersom det har antiinflammatoriska, hjärtskyddande, neuroprotektiva egenskaper, samt minskar risken för cancer. 

Bär 

Bär har höga halter av antioxidanter, som hjälper till med cellreparation , inklusive celler i hjärtat. Genom att äta bär får du heller inga höga blodsockertopparna vilket gör det till ett utmärkt snack för att minska sötsuget.

Fermenterad mat

Kimchi, kombucha, tempeh, miso, surkål och andra fermenterade livsmedel är en bra källa till nyttiga bakterier för en hälsosam tarm. Bakterier kan öka immunsvaret, minska inflammation och öka mångfalden av mikrober i tarmen – som alla kan bidra till att främja ett långt liv.

Nötter och frön 

Är packade med protein och fibrer. Mandel, paranötter, solrosfrön, pumpafrön, cashewnötter och valnötter är alla bra val som kan hjälpa till att minska visceralt fett och förbättra insulinkänsligheten

Yoghurt

Den är rik på protein, kalcium och magnesium och gamma-aminosyra. Det är en signalsubstans som sänker stress och förbättrar sömnen. 

Mörk choklad 

Är förknippad och minskad risk för hjärtinfarkt, stroke och diabetes i och med de innehåller antioxidantrika flavonoider och polyfenoler. Forskarna rekommenderar choklad med kakaohalt på 75% eller högre. 

Baljväxter

Linser, ärtor, kikärtor innehåller alla mycket växtbaserat protein och fibrer. De hjälper dig att, stabilisera blodsockret, hålla kolesterolet i schack och minska risken för tarmcancer. 

Tomater 

Innehåller antioxidanten Lykopen som är viktig för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Den har också höga C-vitaminnivåer som är viktigt för immunförsvaret och för läkning av sår. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt