Miljonregn över ICA-handlarna – och mer väntas

Pengaregnet fortsätter över ICA-handlarna. De 43 största butikerna har delat ut över 800 miljoner till sina ägare. Pengar som personalen borde få ta del av istället, enligt facket.
– Ica brukar vara ute och snacka om att 1 000 kronors löneförhöjning skulle vara uteslutet och helt otänkbart, men de här siffrorna visar något annat, säger handels chefsekonom Stefan Carlén.

Inflationen har gått ned och för konsumenterna har den värsta matprischocken lagt sig. Men ägarna bakom de största Ica-butikerna kan fortsätta skratta hela vägen till banken. De butiker vars ägarbolag omsätter 500 miljoner kronor eller mer, 43 stycken totalt, har delat ut 843 miljoner till sina ägare senaste räkenskapsåret. 

Och samtidigt har de planerat att dela ut ytterligare 673 miljoner detta år. Det visar en granskning som Aftonbladet gjort, som bygger på Dagligvarunytts lista över Sveriges största butiker.
– Det är ju helt uppenbart att bolagen i många fall har höga vinster och stora utdelningar. Vi tycker att det vore bättre om man investerade pengarna i verksamheten i stället, och framförallt i personalen, säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handels, till tidningen.

Handels är det fackförbund som organiserar Ica-anställda. I år har två Ica-butiker haft en omsättning över en miljard, och inte helt oväntat är det dessa som delat ut mest pengar. Ica Maxi i Haninge, med 160 anställda, har delat ut 90 miljoner kronor. Räknat per anställd blir 562 500 kronor. För Ica Maxi Jönköping är siffran 56 miljoner till ägarna. Med 115 anställda motsvarar det drygt en halv miljon per anställd.
– Ica brukar vara ute och snacka om att 1 000 kronors löneförhöjning skulle vara uteslutet och helt otänkbart, men de här siffrorna visar något annat, säger han.

Göran Blomberg, som är vd för Ica-handlarnas förbund, tycker dock inte att utdelningen är orimling.
– Om man ser till storleken på de här bolagen och vad de har för marginaler längst ner, så är det ju inget uppseendeväckande i förhållande till näringslivet i stort, säger han till tidningen.

Som svar på fackets kommentar om de anställdas löner hävdar Göran Blomberg att de inte går att titta endast på enskilda butiker. Enligt honom är det bara ett fåtal aktörer i dagligvarubranschen som klarar av att tjäna pengar, så för stora löneökningar skulle rubba totalen och tvinga fler butiker att stänga.
– Marginalerna är väldigt tunna. Vi har ju ingen socialistisk modell där alla måste ha exakt samma påslag, utan det blir ju lite vad det blir beroende på vilken butik det gäller, säger han.

Granskningen kan inte slå fast exakt hur stor utdelning som samtliga Ica-butiker delat ut till sina ägare det här året. Förra året fann Aftonbladet att de 352 granskade bolagen delade ut totalt 2,7 miljarder kronor. Då gick merparten till minoritetsägarna Ica Sverige genom utdelning på så kallade preferensaktier. Men i år blir läget det motsatta, där butiksbolagens ägare får den största delen av kakan.

Som exempel tas Ica Maxi i Nacka som förra året delade ut 11 miljoner till aktieägarna i butiksbolaget och 14,6 miljoner till minoritetsägarna Ica Sverige. Det här året förväntas det motsatta: 25 miljoner till huvudägarna och 14,6 miljoner till Ica Sverige.
LÄS MER: