När ställer man om klockan?

Snart är det dags att ställa om klockan till vintertid. Men exakt när sker omställningen, och vilka knep kan göra övergången lättare? Vi reder ut allt du behöver veta inför vintertiden.

Då sker övergången

Sista helgen i oktober går vi över till vintertid. Natten till söndagen den 27 oktober vrider vi klockan en timme bakåt, från klockan 03.00 till 02.00 och går tillbaka till standardtid. Moderna digitala klockor sköter omställningen själv och vi slipper göra det manuellt. Vintertiden varar fram till den 30 mars 2025 klockan 02.00, då går vi tillbaka till sommartid igen.

En enkel tumregel för att komma ihåg hur vi ställer om klockan är att tänka på våra utemöbler: inför sommaren plockar vi fram dem, och inför vintern tar vi in dem igen. På samma sätt ställer vi fram klockan inför sommartiden och tillbaka den inför vintertiden.

Omröstning i EU

Europaparlamentet röstade 2019 för att avskaffa tidsomställningen från och med 2021. Detta efter att EU-komissionen genomfört en offentlig konsultation med över 4,6 miljoner européer där 84 procent av deltagarna röstade för att sluta med tidsomställningen. Medlemsländerna skulle själva bestämma om de ville behålla sommartid eller vintertid permanent, men länderna har inte lyckats enas om hur och när detta skulle ske. En stor utmaning är att undvika olika tidszoner mellan länder. Beslutet har därför försenats och det finns ingen fast tidsplan för när förändringen kan genomföras.

Historisk bakgrund

Sommartid och vintertid infördes för att bättre utnyttja dagsljuset och spara energi genom att minska behovet av belysning och uppvärmning under kvällarna. Sommartiden ansågs öka produktiviteten och minska energikostnaderna, särskilt under krigstider. För jordbrukssamhällen passade dock vintertid bättre eftersom den följde solens naturliga cykel. I dag är nyttan med tidsomställningen mer omdiskuterad.

Så gör du omställningen lättare

För att undvika trötthet vid omställningen finns det några saker man kan göra för att underlätta övergången.

Justera sömnen successivt

Förbered kroppen på omställningen genom att gå till sängs lite tidigare innan övergången till vintertid. Börja några dagar innan och lägg dig mellan 15 till 30 minuter tidigare än vanligt.

Maximera dagsljusexponering:

Efter omställningen blir det mörkt tidigare på eftermiddagen, därför är det viktigt att få så mycket naturligt ljus som möjligt under dagen, särskilt under morgontimmarna. Dagsljuset är viktigt under morgonen och genom att inte dra för gardinerna eller använda en ljusterapilampa kan man få extra ljus på morgonen.

Kosttillskott

Se till att få D-vitamin på andra sätt när soltimmarna är få. Antingen i maten eller som kosttillskott för att motverka trötthet och nedstämdhet som uppstår när vi får för lite D-vitamin från solen.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt