Harald Mix, storägare och medgrundare i Northvolt och Stegra, försvarar sina satsningar i en debattartikel i DI. Han frågar sig om Sverige är för litet för både Northvolt och Stegra, en fråga han själv svarar nej på. Nu utlyser han mer stöd från staten.
Harald Mix kallar kritiken för en “märklig svartmålning av industriprojekten i norr”. Han, till skillnad från kritikerna, är optimistisk om Northvolt. Mix lyfter fram att batteribolaget, trots sina utmaningar, ligger minst två år före sina europeiska konkurrenter. Företaget har utvecklat hundratals patent, producerar battericeller med hög prestanda och har skapat tusentals jobb, enligt miljardären.
“Är Sverige för litet för satsningar som Northvolt och Stegra? Eller behöver Sverige och Europa i själva verket fler djärva satsningar? Jag är personligen övertygad om att satsningarna är rätt. Dock måste man vara ödmjuk inför uppgiften. Ingen har sagt att det skulle vara enkelt”, skriver Mix.
Samtidigt efterlyser han större engagemang från svenska staten. Han jämför stödet till Northvolt med liknande projekt i andra länder och konstaterar att både USA, Kina och flera europeiska länder, som Frankrike, Spanien och Italien, erbjuder mycket större subventioner till sina gröna industrisatsningar. Northvolt har hittills bara fått ett minimalt stöd från svenska staten, vilket gör att de inte tävlar på lika villkor, argumenterar han.
Givet allt som Mix framhåller att Northvolt har uppnått tycker han kritiken är obefogad.
“Svartmålningen av industriprojekten i norr märklig. Självklart ska projekt som Northvolt och Stegra granskas och utvärderas, vilket de gjorts, inte minst av projektets finansiärer. Sannolikt har dessa projekt granskats mer rigoröst än några andra industrisatsningar i modern tid.”
Mix varnar för att Sverige och Europa kan tappa sin globala konkurrenskraft om inte fler vågade satsningar som Northvolt och Stegra får det stöd de behöver. Han betonar vikten av att näringslivet och politiken arbetar tillsammans för att främja innovation.
“Att vissa debattörer och lobbyister omyndigförklarar norrländska kommuner och inkompetensförklarar ett antal av världens ledande investerare och alla hängivna medarbetare som arbetar dygnet runt är oseriöst. Tyvärr påverkar den typen av vilseledande information även förtroendet för Sverige som investeringsland”, skriver miljardären.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.