Nu finns det domstolsbeslut på slutförvaringen av använt kärnbränsle. Det radioaktiva avfallet ska kapslas in på en plats och slutförvaras på en annan plats i Sverige.
– Det har varit ett oändligt tjafsade. Det är en stor skam för Sverige, säger kärnkraftexperten Bengt Ivung.
Mark- och miljödomstolen har nu beslutat att ge Svensk Kärnbränslehantering (SKB) tillstånd för slutförvar av använt kärnbränsle. Slutförvaret är tänkt som en permanent lösning för det radioaktiva avfallet, då mellanlagret nästan är helt fullt. Tillståndet inkluderar en anläggning i Simpevarp, Oskarshamn, för att kapsla in kärnbränslet samt ett slutförvar i Forsmark, Östhammars kommun. Men att komma hit var ingen smidig process.
Beslutet om det permanenta slutförvaret har dröjt flera decennier. “Förskräckligt”, om man frågar kärnkraftsexperten och den tidigare projektledare inom kärnbränslehantering Bengt Ivung.
– Det har varit ett oändligt tjafsade. Det är förskräckligt att det tagit sådan tid. Det är faktiskt en stor skam för Sverige att bära sig åt på detta sätt jämfört med Finland som i princip är klara, säger han till Tidningen Näringslivet.
Bengt Ivung kritiserar de politiska tveksamheter som har fördröjt processen och påpekar att tekniken för slutförvaring har funnits sedan 1970-talet. Under tiden har Finland redan byggt en liknande slutförvaringsanläggning baserat på svensk teknik.
Bengt Ivung projektledde det centrala mellanlagret Clab som stod klart 1985.
– Diskussionerna om slutförvaret var i gång redan då och vi hade dragit upp de första linjerna till kopparkapseln, säger han.
SKB har nu fått klartecken att påbörja arbetet, även om beslutet överklagas till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt. Det godkända tillståndet gäller hantering av kärnavfall från de tolv reaktorer som ingår i Sveriges kärnkraftsprogram, där sex kvarstår. I slutförvaret planeras att lagra cirka 6 000 kapslar innehållande totalt omkring 12 000 ton kärnavfall, dock utan att inkludera framtida reaktorer.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.