Det här är en av Sveriges mest kända glasvillor, det s k Naturhuset i Saltsjöbaden. Nu har du chansen att ta över huset – och bo i symbios med naturen.
“Det är en omskriven, känd byggnad unik i sitt slag och karaktär” förklarar mäklaren.
Bengt Warne var en säregen och mångfacetterad person på 60- och 70-talet. Han var både arkitekt och forskare och började först studera flygteknik och skeppsbyggnad. Sen valde han tack och lov arkitektur för där slog han igenom internationellt. Och bilderna i den här artikeln visar Bengt Warnes kanske mest kända skapelse: Naturhuset i Saltsjöbaden.
Warne beskrev sig själv som humanekolog. Han ville bygga och bo i symbios och harmoni med naturen: “Boendet ska stryka naturen medhårs, inte mothårs” var hans motto. 1974 ritade och byggde han Naturhuset som hem åt sig och sin familj. Huset var ett experimenthus i samarbete med tidskriften Allt i Hemmet inför deras 20-årsjubileum 1976.
Naturhuset (i princip ett växthus med villa inuti) fungerade både som studieobjekt och forskningsprojekt för att svara på frågan om ett vanligt enfamiljshus kunde ta till vara naturens resurser, återvinna energi från de fyra elementen och skapa ett kretslopp som gjorde huset nästan självförsörjande.
Nobelpristagaren Konrad Lorentz hyllade Naturhuset i ett tal när villan stod klar:”Naturhuset i Saltsjöbaden sammanställer de viktigaste problemen och pekar på deras lösningar, sade Lorentz.
“Bengt Warnes Naturhus är en omskriven, känd byggnad unik i sitt slag och karaktär. Huset är en kretsloppsbyggnad som omges av ett växthus, vilket ger optimala odlingsmöjligheter. Soligt och sjönära läge på Solsidan i Saltsjöbaden” skriver mäklaren som nu har fått uppdraget att sälja det säregna hemmet.
Något önskat pris anges inte. Spekulanter får helt enkelt höra av sig eller ge ett lämpligt bud.
Tanken med Naturhuset är att utnyttja naturens eget kretslopp. Mulljord produceras i ett rum under toaletten, köks- och trädgårdsavfall komposteras, avloppsvatten skickas vidare ut till växterna i växthuset på taket. Växterna ger inte bara föda, utan renar också luften och hjälper till att hålla rätt fukthalt.
I mitten av växthuset finns en kärna som utgör själva bostaden. På entréplanet finns de praktiska delarna av huset, stora utrymmen för förråd och ett stort sällskapsrum.
“Här finns stor potential att omfördela utrymmet och erhålla en modern boende yta med sovrum, badrum eller tvättstuga. Trappan till övre plan ligger i växthusdelen och omgärdas av en stor klätterhortensia” förklarar mäklaren.
Övervåningen har en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum med flera utgångar till glashusets flera terrasser. Här finns tre sovrum, badrum och en separat gästtoalett.
Det enda som kanske kan kännas obekvämt med huset är att avlopp saknas. Tanken är som sagt att huset ska ta tillvara på naturens resurser.
Däremot finns det kommunalt vatten året om och huset värms av en luftvärmepump och ved.
Tanken är att taket till bostadsdelen ska användas som växthus och vara en del av husets kretslopp, men på senare tid har det mest varit ett utrymme för torkning och förvaring av ved.
Totala boytan är 169 kvadratmeter och växthus/uterum har ca 88 kvadratmeters golvyta (högst upp i fastigheten).