Ny enkät: Så många svenskar vill minska sin amortering

Sju av tio svenskar vill minska amorteringen på sina bolån. Det visar en ny Novus-enkät. 
Men privatekonomen Emma Persson tycker att det är ett riskfyllt beslut.
– När bostadspriserna sjunker är det bra att fortsätta amortera. Det kan skydda dig mot att hamna i skuld om du kommer i ett läge där du tvingas sälja, säger hon.

När du amorterar minskar du din skuld. Det är helt enkelt en återbetalning av ditt lån. 

Drygt 80 procent av svenskar som har bolån betalar av på skulden. Unga amorterar i större utsträckning än äldre medan var fjärde stockholmare med bolån hittills valt att inte amortera. 

Den kraftig prisutvecklingen på bostäder i större städer kan förklara varför så många stockholmare avstår.

Men i höst har läget förändrats drastiskt. Bostadspriserna har börjat falla kraftigt samtidigt som el- och matpriser skjuter i höjden. Folk får helt enkelt mindre pengar att leva för och har därför börjat fundera på att minska sina amorteringar.

När Länsförsäkringar ställde frågor till 1500 svenskar om att minska sin amortering så var en klar majoritet positiva till det, 70 procent närmare bestämt.

Men Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson tycker att minskad amortering kan vara riskfyllt:

– Att dra ned på amorteringen kan vara lockande men beslutet kräver eftertanke. Genom att regelbundet betala av på ditt lån skapar du förutsättningar för att hantera högre räntekostnader. Tänk också på att din ekonomiska situation kan förändras om du blir sjuk, arbetslös eller går i pension, säger hon.

Länsförsäkringars privatekonom tycker att det är smart att fortsätta amortera.

– Det kan vara frestande att sluta eller minska sin amortering för att få pengarna att räcka till annat, särskilt i dessa tider med höga utgifter i hushållet, säger Emma Persson.

– Men tänk på att amortering också är ett sparande och dessutom ett disciplinerat sådant eftersom det blir av varje månad utan att du behöver tänka på det. Säljer du din bostad med vinst får du mer pengar över än om du inte hade amorterat

Den avgående regeringen gav nyligen Finansinspektionen i uppdrag att se över amorteringskravet. Det ska redovisas den 14 oktober. 

– Skulle det bli möjligt att minska amorteringen tillfälligt eller permanent är det inte säkert att du ska utnyttja det, om det inte är absolut nödvändigt, säger Emma Persson.

– Om din inkomst är oförändrad kan det vara bättre att gå igenom vilka utgifter du kan minska på för att klara ekonomin och fortsätta amortera. När priserna sjunker på bostadsmarknaden är det också bra att fortsätta amortera eftersom det kan skydda dig mot att hamna i skuld om du kommer i ett läge där du tvingas sälja.

Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson.

Återbetalning av bolån

Räkneexempel 1 

• Du köper en bostad för 1 miljon kronor.

• Kontantinsatsen är 15 procent, det vill säga 150 000 kronor och du lånar 850 000 kronor.

• Amorteringen är 2 procent på 850 000 kronor, det vill säga 17 000 kronor per år eller 1 417 kronor per månad (antal amorteringstillfällen vid månatlig amortering blir 360).

• Om du följer den amorteringsplanen har du amorterat 510 000 kronor under löptiden som är 30 år och har kvar en skuld på 340 000 kronor.

Räkneexempel 2 

• Du köper en bostad för 1 miljon kronor.

• Kontantinsatsen är 30 procent, det vill säga 300 000 kronor och du lånar 700 000 kronor.

• Amorteringen är 1 procent på 700 000 kronor, det vill säga 7 000 kronor per år eller 583 kronor per månad (antal amorteringstillfällen vid månatlig amortering blir 360).

• Om du följer den amorteringsplanen har du amorterat 210 000 kronor under löptiden som är 30 år och har kvar en skuld på 490 000 kronor.

– Om det är möjligt, se till att du har ett sparande som är mer tillgängligt vid sidan av amorteringarna. Se inte låneutrymmet i bostaden som ett buffertsparande, det är inte säkert att du får lån mer av banken den dagen du behöver det, säger Emma Persson.  

Enkät med 1595 svenskar: Kan du tänka dig att sänka amorteringen på ditt bolån för att klara hushållens utgifter?

SvarTotaltManKvinna
Ja, jag kan tänka mig att sänka amorteringen på bolånet34 %33 %36 %
Ja, jag kan tänka mig att värdera om min/vår bostad för att på så sätt få ned amorteringen17 %21 %14 %
Ja, men har ingen möjlighet att sänka amorteringen9 %8 %10 %
Nej32 %33 %31 %
Vet ej8 %6 %10 %


Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd vecka 37 och antalet intervjuade är 1 595.
Novus Sverigepanel består av ungefär 50 000 paneldeltagare. Panelen är slumpmässigt rekryterad och är riksrepresentativ avseende ålder, kön och region i åldersspannet 18–79 år.