Det gigantiska solcellsprojekt Sun Cable i Australien vill försörja flera länder med el och ha en enorm batterilagringskapacitet. Totalt beräknas satsningen kosta drygt 240 miljarder kronor och motsvara mer än sex kärnkraftverk.
– Den energi som genereras av detta projekt är nästan sex gånger större än den mängd energi en 700 MW stor kärnreaktor skulle kunna leverera, säger Australiens klimatminister Tanya Plibersek.
Till en början var planerna att projektet skulle ha en effekt på 20 GW och en galen batterikapacitet på dryga 42 GW, med rekordstora elkablar som skulle kunna exportera stora delar av produktionen till Singapore och Indonesien. Då lyckades man inte locka tillräckligt med investerare.
Men nu ser det ut som att projektet trots allt är på väg att bli verklighet. I veckan gav Australiens klimatminister Tanya Plibersek grönt ljus till att påbörja byggandet av en första etapp av jätteprojektet som ska byggas på 12 000 hektar gammal boskapsmark.
– Den här gigantiska satsningen är ett generationsdefinierande infrastrukturprojekt. Det kommer att bli världens största solenergianläggning – och markerar Australien som världsledande inom grön energi, säger Australiens klimatminister Tanya Plibersek i ett uttalande.
Planen är nu att i en första etapp bygga 6,7 GW i kapacitet, där 4 GW kommer att användas av hushåll och företag i norra Australien, medan 2,7 GW kommer att exporteras till Singapore med hjälp av över 4 200 kilometer av nya elkablar.
Klimatminister Plibersek betonar att landet står inför ett val mellan att satsa på det här enorma solcellsprojektet eller tvingas bygga minst sex nya kärnkraftverk, något som kan bli för dyrt för Australiens statsfinanser.
– Den energi som genereras av detta projekt är nästan sex gånger större än den mängd energi en 700 MW stor kärnreaktor skulle kunna leverera, baserat på siffror från IEAA. Vi har ingen uppfattning om vad motsvarigheten till Peter Duttons anti-förnybara kärnkraftsplan skulle vara eftersom inga detaljer finns, förutom att den är för långsam och för dyr för Australien, säger hon i ett uttalande.
LÄS MER:
Bild: Unsplash
Melker Rundén bevakar börs och ekonomi för NU.se.