Ny metod ska revolutionera fusionskraft 

Flytande litium ska kunna stabilisera kärnfusionsreaktorer.  Det hävdar en grupp amerikanska forskare som utvecklat den nya metoden. Detta är första gången litium används i en sådan kylmekanism, och både beräkningar och experiment har metoden visat sig effektiv.

För att en kärnfusionsreaktion ska kunna ske krävs en temperatur på minst 100 miljoner grader elsius, men den optimala temperaturen är runt 150 miljoner grader. Det är dock mycket svårt att hålla fusionsreaktionen stabil så grund av flera effekter som är svåra att hantera samtidigt, däribland de magnetiska fälten som måste hållas fokuserade samt plasmans temperatur.

För att reaktionen ska vara effektiv så måste de magnetiska fälten hållas fokuserade. Plasma kan dessutom kylas ner snabbt eller överhettas. Så nyckeln till fusion ligger i konsten att jonglera med denna plasmatemperatur, hålla den runt 140-150 miljoner grader Celsius, samt att lyckas bemästra magnetfältet. Därför har nu fysiker från Princeton Plasma Physics Laboratory i USA utvecklat en ny metod där man ska kunna stabilisera temperaturen i kärnfusionsreaktorer – med hjälp av litium. 

Litiumet används som kylmedel i fusionsreaktorerna. Genom att inducera en elektrisk ström i litiumet skapas en kraftig rörelse, vilket gör det till en effektiv kylfläns. Detta hjälper till att stabilisera temperaturen genom att återföra litiumet till en nivå som förhindrar att reaktionen svalnar för mycket samtidigt som det avleder överskottsvärme för att undvika överhettning. Det är första gången man använder sig av litium för en sådan kylmekanism, och de första beräkningarna, virtuella simuleringarna och experimenten visar att metoden fungerar väl. 
LÄS MER: