Ett nytt storskaligt solenergiprojekt ska generera lika mycket el som ifrån 20 kärnreaktorer. Projektet sker med hjälp av perovskitesolceller som möjliggör solceller även i tätbebyggda stadsmiljöer. På så sätt och övervinns utmaningen med begränsad markyta.
Med hjälp av tunna böjbara perovskitesolceller planerar Japan att kunna generera cirka 20 gigawat elektricitet, lika mycket som från 20 kärnreaktorer, till år 2040. Japans målsättning är att uppnå nollutsläpp till 2050. Där lyfts nästa generations perovskitsolceller som ett verktyg för att utöka landets förnybara energi, uppger Interesting Engineering.
På grund av begränsat utrymme för storskaliga solcellsparker har nya innovationer blivit avgörande för solenergins expansion. Perovskitceller, med sin lätta vikt och flexibilitet, framhålls därför som en smart lösning. Perovskitceller kan nämligen integreras på olika typer av ytor, då som byggnadsfasader, fönster och tak på fordon. Det möjliggör energiutvinning även i tätbebyggda områden och maximerar stadsmiljöns potential.
Japan är världens näst största producent av jod, vilket är avgörande för produktionen av perovskitceller. Genom att utnyttja sin inhemska produktion strävar nu Japan efter att skapa en självständig och stabil leveranskedja av perovskitceller. Denna strategi förväntas stärka landets ekonomiska säkerhet, minska beroendet av utländska leverantörer samt stimulera utvecklingen av inhemska industrier.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se