En ny svensk fusionsreaktordesign överträffar allt tidigare inom området. Bolaget Novatrons ATM-design, som kombinerar magnetiska speglar med bikoniska spetsar, har nått en oöverträffad nivå av plasmastabilitet. Den nya reaktorn kan ge forskningen en avgörande push mot att framgångsrikt uppnå kärnfusionsenergi.
För att uppnå fusion är både stabilitet och inneslutningstid avgörande. Det eftersom plasmat måste hållas varmt och tätt tillräckligt länge för att fusionsreaktioner ska kunna uppstå. Svenska Novatron Fusion Group, ett privat fusionsenergiföretag, tar sig an dessa utmaningar med sin banbrytande teknik, axisymmetriska tandemspegeln (ATM), som kombinerar magnetiska speglar med så kallade bikoniska spetsar, uppger Interesting Engineering.
Magnetiska speglar använder starka magnetfält för att begränsa det överhettade plasmat där fusionen sker, medan de bikoniska spetsarna bidrar till att stabilisera plasmat. Genom att kombinera de två koncepten uppnår Novatrons ATM både effektiv inneslutning och stabilitet, och övervinner därmed några av de största hindren som har försvårat traditionella fusionsmetoder.
För att testa sin teknik har företaget genomfört omfattande datorsimuleringar. Simuleringarna, som genomfördes med hjälp av WarpX-plattformen, har bekräftat stabiliteten hos ATM-tekniken och visat en markant förbättring av energiinneslutningstiden.
– Våra beräkningar visar att vi kan förbättra energiinneslutningstiden med en faktor 100 jämfört med traditionella magnetiska spegelmaskiner, sa Erik Oden, företagets medgrundare och ordförande, för Computer Weekly.
Novatrons teknologi kan ge forskare över hela världen en betydande push framåt mot att framgångsrikt uppnå kärnfusionsenergi. Men för att uppnå full kommersiell fusionskraft är bolagets plan framåt att arbeta i etapper.
– Novatrans fusionskoncept kommer att utvecklas i fyra steg, med målet att slutligen kunna leverera en kommersiell design av ett fusionskraftverk som är redo att förse elnätet med energi, säger företaget.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ämnen inom ekonomi, motor och teknik för Nu.se