Ny upptäckt kan revolutionera solceller

Forskare i Spanien har utvecklat en ny typ av solcell som kan revolutionera solenergibranschen. Tekniken kan göra solpaneler nästan dubbelt så effektiva som dagens bästa paneler. Lyckas man kommersialisera tekniken kan det förändra hela vårt sätt att producera ren energi.

De flesta solceller är baserade på kisel, ett material som har en viss begränsning när det gäller hur mycket solljus den kan omvandla till energi. En av de största utmaningarna är att en stor del av solljuset som träffar kiselcellerna omvandlas till värme istället för el. De bästa kiselbaserade solcellerna har en maxgräns på 33 procent för hur mycket ljus som kan omvandlas till energi. Det betyder att nästan två tredjedelar av solens energi går förlorad.

I 15 år har forskare vid Universidad Complutense i Madrid arbetat med att förbättra solcellstekniken genom att använda galliumfosfid. Materialet har ett stort bandgap, vilket är avgörande för hur mycket solljus som kan omvandlas till elektricitet. Genom att kombinera galliumfosfid med titan har de utvecklat en solcell som teoretiskt sett kan nå en effektivitet på upp till 60 procent, alltså nästan dubbelt så mycket som dagens bästa solceller, uppger Interesting Engineering. Ännu är tekniken i utvecklingsstadiet och den prototyp som de hittills tagit fram har låg effekt.

Om tekniken vidareutvecklas och blir kommersiellt tillgänglig skulle det förändra hur vi använder solenergi. Med en högre energikonvertering skulle vi kunna få ut mycket mer energi från solpaneler och inte längre behöva lika många stora solkraftsanläggningar.
LÄS MER: