Nyskild måste tjäna 46 000 kr för ny bostad

Efter en skilsmässa står många inför stora utmaningar på hyresmarknaden, framför allt om de har barn och behöver en ny bostad. En granskning av Hem & Hyra visar en dyster verklighet med långa bostadsköer och skyhöga inkomstkrav, särskilt för nybyggda lägenheter.

I många av Sveriges stora städer är bostadsköerna extremt långa. I Stockholm är den genomsnittliga kötiden över 24 år, medan den i Malmö och Göteborg är över åtta år. Nybyggda lägenheter har kortare kötider men kommer med höga hyror och inkomstkrav som ofta utesluter många låg- och medelinkomsttagare. 

Hem & Hyra har undersökt bostadsmarknaden i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Linköping. Utgångspunkten var en undersköterska, ett av landets vanligaste jobb, med en snittlön på 29 000 kronor i månaden och två barn, i behov av en trerummare.

I granskningen är det svårt att hitta ett boende i Göteborg och Stockholm, med höga inkomstkrav för nybyggda lägenheter. I Malmö fanns en möjlighet till en nybyggd trea för 13 000 kronor i månaden med två personer i kö. I Uppsala var det möjligt att få en nybyggd trea, men hyrorna låg över 12 000 kronor. I Linköping fanns chansen till en lägenhet via det kommunala bostadsbolaget, men då i områden präglade av gängkriminalitet som Berga och Skäggetorp.

Ett annat exempel är nybyggda treor i Kista utanför Stockholm, där en månadslön på 46 250 kronor krävs. En rapport från SBAB visar att en fyrtioåring med två barn och medianinkomst inte har råd att köpa en genomsnittlig trerummare i någon av landets 25 största kommuner.

Vill man inte betala väldigt höga hyror kan man ställa sig i bostadskö, men ofta är köerna extremt långa. Bland annat hittar Hem & Hyra en trea i södra Stockholm med en månadshyra 9 840 kronor, men då är 430 ­sökande och ettan har stått i kön i 31 år. I Göteborg hittar Hem & Hyra en liknande trea för 9 500 kronor i månaden, men då med 595 sökande och en kötid på 14 år och fem månader.
Bostadsmarknaden påverkar hur människor kan leva sina liv. Problematiken har tidigare varit förknippad med de mest utsatta, men idag påverkas både låg- och medelinkomsttagare. Hem & Hyras granskning visar att bostadssituationen för nyskilda med medianlöner är mycket svår, och med långa kötider, höga hyror och strikta inkomstkrav.