Obebodda villan till superpris – men se upp för vargar 

Villan står tom och inflyttningsklar för bara 575 000 kronor. Här strax söder om Ånge kan du leva billigt och mitt i naturen. Dessvärre rör sig en liten flock vargar i området och har t o m tagit sig in i bostadsområden.
“Länsstyrelsen uppmanar boende i området att se över sin omgivning för att se om något kan locka vargen” skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

En 40-talsvilla på 100 kvadratmeter boyta har varit till salu en stund för bara en dryg halv miljon kronor. Kvadratmeterpriset är 5000 kronor och det innebär en billig boendekostnad för den som vill flytta till de djupa skogarna i Medelpad, strax söder om Ånge. 

Allt är klart för att flytta in på Trädgårdsgatan: på bottenvåningen finns sovrum, en halv trappa upp står köket med ekluckor och alla vitvaror. Vardagsrummet har utgång till balkong. Det finns ytterligare två sovrum och kaklat badrum med tvättmaskin. En halv trappa ner finns källare med förråd och en del under renovering. 
Det är visserligen en blandning av gammalt och nyrenoverat, men med den prislappen så kan det här vara ett bra köp.
Men du bör inte vara rädd för vargar. 

Vargen i bostadsområdet i Östavall. Foto: Privat

De senaste veckorna har flera rapporter kommit in till länstyrelsen om en varg som rör sig både i Ånge och Östavall, söder om Ånge. De boende i området uppmanas att inte söka upp vargen. Då kan den vänja sig vid människors närvaro.
Genom DNA har länsstyrelsen slagit fast att det rör sig om tre individer. Men de bedömer att det endast är en individ som är inne i samhället – sannolikt en ung hane.

”I situationer med rovdjur i samhällen är det sannolikt att något lockar djuret in mot samhället. Länsstyrelsen uppmanar därför boende i området att se över sin omgivning för att se om något kan locka vargen” skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande. 
”Utfodring av annat vilt nära samhällen kan exempelvis locka rovdjur och leda till att de uppvisar ett mindre skyggt beteende.”

En privatperson kunde nyligen fånga den unga varghanen på film när den sprang i ett villaområde i Östavall. Det är ett onaturligt beteende och därför beslutade länsstyrelsen i Västernorrland att den vargen får skjutas. 
– Ingen av vargarna har ännu rivit något tamdjur och de har heller inte uppvisat aggressivt beteende, men att en varg vistas i närheten av människor under så lång tid som den specifika vargen gjort, tyder på ett onormalt beteende, säger Lars Wiklund, viltförvaltare på länsstyrelsen.

Se mäklarens annons här 

Den 100 kvadratmeter stora villan säljs för 575 000 kr.
1300 kvadratmeter tomt ingår i husköpet.
Tom och inflyttningsklar.
Köket.
Tre vargar rör sig i området.

Snabbfakta varg

Resultatet från 2021/22 visar att det finns cirka 460 vargar i Sverige. Det är en ökning från året innan då inventeringen visade cirka 395 vargar.

Vargen är utan tvekan världens kraftfullaste hunddjur. Den lever i familjegrupper i större revir. Namnet ”Varg” betyder på gammal svenska ”dräpare” eller ”tjuv”.
Originalnamnet ”ulv” ansågs bringa olycka att uttala. 

I Sverige finns den s k ”nordliga vargen” – stora arter med stor hjärna och kraftiga käkar och huggtänder. Dessa nordliga vargar förekommer även i Nordamerika och norra Asien. Deras intelligens, storlek och tanduppsättning gör dem till betydligt farligare rovdjur än sina sydeuropeiska och arabiska släktingar.

Vargar kan anpassa sig till mycket varierande förhållanden. Storleken på vargrevir i Skandinavien varierar mellan 800 och 1000 kvadratkilometer. I ett sånt revir lever en familjegrupp bestående av Alfaparet, ”originalföräldrarna”, och avkommorna.