Osynliga huset gjorde succé i Grand Designs

Konstnärerna Michael och Jean Dunwell bor i ett så kallat “osynligt” hus. Ovanifrån ser deras bostad ut att vara en naturlig del av naturen. Men kikar man närmare så möts man av ett enormt och modernt hus, med egna vindskyddade uteplatser. Självklart har de två konstnärerna även fått varsina ateljéer.

I den vackra skogen intill gränsen mellan England och Wales, står ett mycket spektakulärt hus. Tittar du snabbt riskerar du att missa huset, det är nämligen “osynligt”. Tack vare en kamouflerad arkitektur smälter det in med dess grönskande omgivning. 

Det stora platta taket är täckt av gräs. Den vita fasaden och den öppna uteplatsen ser ut att vara en del av landskapet. Från ovan ser det nästan ut som en ruin som med åren växt samman med naturen. Huset är byggt i betong och har en generös boyta om hela 490 kvadratmeter. 

Foton: Skärmdumpar från Youtube-klipp

Det är konstnärsparet Michael och Jean Dunwell som bor här. I huset har de varsina konstateljér. Ateljéerna har fönstertak som släpper in ett naturligt ljus, vilket är en riktig lyx för en konstnär.

Runt om bostaden finns tre små inbyggda gårdar/uteplatser som skyddas mot vinden. Det osynliga huset är uppdelat i två, med en 45 meter lång hall. Här finns bland annat ett stort kök, matsal, vardagsrum, sovrum, gästrum och ett rum avsett för växter. 

År 2021 gästades paret av Grand Designs UK. Då fick programledaren Kevin McCloud kliva in i det minst sagt unika boendet. Innan han gick in i huset plockade han upp en sparkcykel utanför ingången. Det var nämligen det färdmedel som ägaren själv föredrog att använda inne i bostaden. 

I klippet från Grand Designs UK syns en otrolig utsikt, stora fönster och öppna ytor. På väggarna hänger en hel del tavlor. Det är ingen överraskning att huset tillhör ett konstnärspar. De små gårdarna som vetter ut från huset skapar en gemytlig oas med växtlighet och liv. 

Ägaren och konstnären Michael berättar för Kevin McCloud att de ville skapa ett energieffektivt hem, och att det enda sättet att göra det på är att bygga ett helt nytt hus från grunden.
Se hela rundturen i huset via Grand Designs UK YouTube-klipp, här.

MEST LÄSTA

Senaste nytt