Orörd tågstation med väntsal – otroliga tidskapseln säljs

Väntsal, postfack och biljettluckan finns kvar i den gamla tågstationen från tiden när järnvägen passerade genom bygden. Nu är den historiska och välbevarade järnvägsstationen till salu. Dessutom bär den på en mystisk historia med funna benrester på vinden.
”Fastigheten bär på mängder av historia som nu skall gå vidare till ny ägare, kanske en som är förtjust i just den gotländska järnvägen”, uppger mäklaren Linus Edwardsson vid mäklarbyrån Bertwig.

En gång i tiden bodde stinsen i stationshuset tillsammans med sin fru. Stinsen beskrivs som en ståtlig och stolt man som tog hand om både stationen och post i huset. Makarna är dessutom föräldrar till den hyllade poeten Sonja Åkesson, som för övrigt föddes i en av byggnaderna vid järnvägsstationen. Mest känd är hon för dikten ”Äktenskapsfrågan” där hon skildrar samhället ur ett feministiskt perspektiv. 

Men det finns en betydligt mer mystisk och gåtfull historia som har inträffat i stationshuset.
”När nuvarande ägare köpte huset för 24 år sedan och utförde sin undersökningsplikt på byggnaden så hittades benrester från två människor på vinden…”, uppger mäklaren.

Hur benresterna kom dit, hur länge de har legat där eller vems de är än idag okänt. Det går att spekulera länge kring vad som har skett, men oavsett vad som har hänt där uppe på vinden är det åtminstone osannolikt att kroppsresterna har tagit sig dit på egen hand.

Buttle station när det fortfarande var en järnvägsstation. Foto: Bertwig mäklarbyrå

Byns centrala punkt 

När järnvägsstationen fördes upp i den gotländska socknen Buttle under slutet av 1800-taltet var det en stolthet för byborna. Det avspeglar sig tydligt på byggnaden och dess snickarglädje. Många kom säkert hit för att bara beskåda den vackra byggnaden utan att ens ha en tågbiljett i handen. Järnvägsstationen ingick i sträckan Visby-Hemse-Burgsvik från år 1878 fram tills 1960 då linjen lades ned.

Dessutom var järnvägsstationen en av de första på ön och är en typisk representant för det sena 1800-talets träarkitektur på Gotland.  
”Stationshuset med vedbod och dass är byggt i en för Gotland främmande byggnadstil. Men under de tre följande decennierna anammades stilen och anpassades till gotländska förhållanden”, står det i en tidskrift om byggnadernas restaurering.

Stationen restaurerades 1985 där man bland annat lagade väggarnas brädpaneler, fixade taket, målade om och gjorde om felande delar efter originalritninganra.
Vidare i tidskriften står det att stationerna mellan Visby och Hemse spelade en betydelsefull roll som inspirationskälla, till och med på moderniserade stenhus på Gotland. Restaureringen av väntsalen var färdig i januari 1986 – ett arbete som tog flera veckor och kostade drygt 31 000 kronor.
”Så har det också en av öns mest högklassiga målningar”, skriver Stefan Haase i tidskriften. 

Väntsalen finns fortfarande kvar och är i gott skick.
Det finns till och med några tågbiljetter och biljettång från förr kvar inuti stationen.

Byggnadernas skick idag 

Ståtliga papptak, träfasad och torpargrund pryder den historiska järnvägsstationen. Här finns det fyra rum och kök fördelat på 1 ½ plan och en boyta på 70 kvadratmeter. I den  välbehållna väntsalen finns en eldstad och ytterligare en eldstad finns i expeditionen, som numera används som vardagsrum. I köket finns dessutom en icke fungerande vedspis. På övervåningen finns två sovrum och en möblerbar hall. 
”De gamla sittbänkarna i väntsalen finns kvar, postfacken och biljettluckan står där sedan byggtiden och är i fint skick, även dörrluckan för expeditionen är kvar”, uppger mäklaren.

Utspritt över den generösa tomten på över 1 hektar finns förutom stationshuset nämligen ett stort rymligt utedass, ett godsmagasin och perrong. Enligt mäklaren har de övriga byggnaderna på tomten ett behov av renovering. 
”För den som vill ha något att förvalta och förbättra då det finns visst underhållsbehov på de gamla husen”, skriver mäklarren. 

Sedan 1985 har järnvägsstationen med tillhörande byggnader varit kulturminnesmärkta. K-märkningen innebär att man kan få bidrag från Länsstyrelsen, men det finns vissa regler att förhålla sig till.
”Märkningen betyder att det är krav att man underhåller byggnaderna så det inte förvanskas”, uppger mäklaren. 

Biljettluckan och postboxarna är i gott skick.
På tomten finns det flera mindre byggnader med renoveringsbehov.

Nära till både natur och stadsliv

Trots att Buttle socken är beläget i Gotlands breda skogsbälte är det ändå centralt då det ligger nästan i mitten av ön. Inom några mil kommer man till Visby, Hemse, härliga badstränder och raukar. I Buttle har man avläst Gotlands allra högta och lägsta temperaturer genom tiderna, från 35.2 grader till -32.8 grader. Orten har även förekommit i deckaren ”Morden i Buttle” som gavs ut av författaren Annika Bryn år 2006.

Den otroligt vackra tågstationen är belägen på en otroligt vacker plats med härlig grönska. Det enda som saknas är en familj som låter den skina i många år till. För 1,9 miljoner kronor blir den ståtliga byggnaden din. Du hittar annonsen här.