Övergivna lyxstaden i svenskparadiset: “Tragisk syn”

För 47 år sedan var Varosha på Cypern en av världens populäraste turistorter.
Nu är det en spökstad övervakad av FN-soldater. 
– Det här är en av de största spökstäderna i världen och det är tragiskt att gå runt bland alla övergivna hus, säger filmaren Thomas Brag.

Varosha var en välmående stadsdel söder om Famagusta på Cyperns östkust. Filmstjärnor, jetsetare och charterturister med tjocka plånböcker lockades tillsammans med svenskar att uppleva Cyperns bästa stränder. Det var fest, lyx och glamour i solen – och staden blomstrade. 

Men plötsligt – för 47 år sedan – genomfördes en militärkupp mot Cyperns regering. 
Målet var grekisk annektering av hela ön. För att förhindra etnisk rensning av turkcyprioter invaderade turkiska armén 40 procent av Cypern, inklusive den helt grekcypriotiska stadsdelen Varosha. 

När striderna var över spärrades staden av och platsen blev förbjuden att besöka. 
Turkarnas tanke var troligen att använda Varsoha som en förhandlingsbricka inför kommande fredsförhandlingar. Men nu har åren gått och läget är tragiskt nog lika låst som 1974. Varosha har varit en spökstad under alla år, fortfarande strängt bevakad av FN-soldater. 

Youtube-filmarna i Yes Theory åkte från USA för att uppleva spökstaden. 
– Med tillstånd från FN och den turkiska militären blir vi några av de första som får visa upp spökstaden för omvärlden, säger filmaren Thomas Brag.
– Men vi får bara vandra runt på gatorna. Om vi går in i någon övergiven byggnad arresteras vi. 

De amerikanska besökarna tycker att tystnaden i staden är kuslig.
–Vi är mitt i en stor stad och barn borde springa runt här, folk borde sitta på caféer och semesterfirare skratta på stranden. Istället möts vi av en dödlig tystnad.  Det är en väldigt surrealistisk känsla.

De går förbi Café Edelweiss som var en av ortens populäraste mötesplatser för 50 år sedan. Här fanns även många svenska charterturister och gamla filmer visar bilar med svenska flaggor utanför caféet. 
– Nu förfaller byggnaden, men vi ser inga skotthål i fasaden. Det finns massor av hus i staden som beskjutits och bombats. 

– Det är hjärtskärande att massor av människor som har bott här fortfarande inte får komma tillbaka.
De amerikanska filmarna får träffa en familj som evakuerades från Varosha. Nu besöker de sitt hem igen och tittar på den förfallna hotellet där de firade den sista födelsedagen, i juni 1974. 
– Det här dödläget kan inte pågå för evigt. Någon gång måste vår familj få bo här igen, säger en man.

Det sägs att delar av Varosha ska demilitariseras och delar av den turkiska armén omgrupperas norrut. Men än så länge har inget konkret hänt. Ett fredsfördrag mellan södra och norra Cypern behövs först.

Öder stränder, förfallna hotell i en öde stad.
Restauranger, hotell och caféer har vittrat sönder.
Öde gator och tomma hus.
Övergivna hotell vid den vackra stranden.
Solstolar står framme, men ingen får bada i Varosha.
Förbjudet område sedan 1974.
Öde sedan 1974.