En Warren Buffett-biografi från mitten av 90-talet blev startskottet för en av Sveriges mest framgångsrika investerare. Han har i stort sett kopierat Buffetts idéer – och det kan även du göra.
– Det är jätteenkelt egentligen, men svårt i praktiken i och med att man inte har karaktären att följa det, säger ”Sveriges Warren Buffett” Per H Börjesson, vd på investmentbolaget Spiltan invest – och aktuell med en nyutgåva av boken ”Så här blev Warren Buffett en av de rikaste i världen”.
Den där biografin från 90-talet heter ”The Making of an American Capitalist” och berättar historien om Warren Buffett, en av tidernas skarpaste investerare som byggt sig en enorm förmögenhet (137,8 miljarder dollar i april 2024, enligt Bloomberg Billionaires Index) och ständigt är med på topplistor över världens rikaste människor.
– Det är ju så här man ska göra, det är den här filosofin man ska hålla på med. Det var den boken som fick mig riktigt intresserad av börsen, säger Per H Börjesson, ofta kallad ”Sveriges Warren Buffett”.
– Det är väl lite förmätet kanske, vi får väl se om jag lever om 20 år och vad värdet är på Spiltan då, haha.
Han är just nu aktuell med en uppdaterad version av sin egen bok om den amerikanska superinvesteraren.
– Han har lyckats med väldigt enkla principer: man köper och behåller i bra, lönsamma bolag som har ärliga människor och en affärsidé man begriper. Det låter väl jätteenkelt, så gör väl alla, säger Börjesson och skrattar.
Nyckelorden är långsiktighet, tålamod – och karaktär.
– ”Alla kan bli rika på aktier men man får inte ha bråttom” är ju ett av Buffetts citat. Och detsamma gäller på Spiltan. Vi har två jättesuccéer – dels datorspelsföretaget Paradox som finns på börsen och så även ägandet i Spiltan fonder som vi startade 2002. Vi har fått mer än hundra gånger pengarna på båda de här investeringarna och ska man lyckas med det kan man ju inte sälja när de har dubblat sig eller tripplat sig. Här gäller det att vara extremt långsiktig.
– När du sportar eller arbetar så är det den som är mest aktiv som vinner. Men när det gäller börsen är det precis tvärtom. Mäklare och tidningar berättar gärna om hur det ska gå: ska man köpa eller sälja, kommer börsen krascha nästa vecka… hela tiden kommer det information som gör att du lockas till att göra en massa transaktioner som skapar kostnader och courtage. Det är det här som är det svåra – att ha karaktären att inte hoppa på allt sånt.
I samband med finanskrisen 2008-2009 funderade Börjesson på vad Buffett hade investerat i om han varit i Sverige. När den svenska Buffett-boken kom ut första gången plockade han ut 18 bolag som passade in i strategin, och så här 15 år senare kan man konstatera att det gav en fantastisk avkastning. Pengarna har 29-dubblats.
– På 18 000 satsade kronor har det nu blivit 520 000 kronor. Hade du satsat det på index så hade du fått omkring 95000 kronor. Det är ganska fascinerande. Hans modell fungerar även här, säger Börjesson som har byggt sitt investmentbolag Spiltan på precis den modellen.
– Grundidén är att köpa bra bolag och behålla de länge, slår han fast.
Största misstagen i jakten på pengar
Gör inte slut på lönen
– Många har tomt på kontot när nästa lön kommer. Om du inte sätter av 10 procent av lönen direkt så är pengarna slut om en månad.
Sälj inte vid en dipp
– Det kommer gå ner förr eller senare, men tänk långsiktigt och sälj inte när börsen rasar.
Den första miljonen är svårast
– Om du är duktig och sparar 50000 kronor men sen reser till Thailand så är du nere på noll. Sen sparar du igen, men köper en ny bil och är nere på noll. Då kommer du aldrig upp till en miljon, som skulle ge dig 100000 kronor att spendera om börsen stiger med 10 procent varje år.