Pernilla Wahlgren tackar nej till miljoner i sommar

Pernilla Wahlgren har fått reklamförbud av SVT i samband med inspelningarna av Allsång på Skansen i sommar. I år är förbudet det extra noga efter förra årets miss som skapade starka reaktioner. Förbudet kommer förmodligen få Pernilla att gå miste om miljoner i reklamsammarbeten. Ett enda snedsteg kan kosta henne jobbet i SVT.

Pernilla Wahlgren är snart tillbaka som programledare av årets säsong av Allsång på Skansen i SVT. Wahlgren är inte bara programledare, artist och tv-profil utan även entreprenör, och driver flera egna bolag som gör många reklamsammarbeten. I Pernillas senaste bokslut kan man se att hennes verksamheter genererade över 30 miljoner i vinst år 2022. 

I december förra året gjorde Pernilla ett samarbete med företaget Ozonair, vars luftrenare renar luften med ozon. Samarbetet blev kritiserat då produkten använde en metod som astma och allergiförbundet starkt avrådde ifrån. Men som programledare i SVT gjorde hon jobbet med en ära. Men samtidigt som hon programledde allsången så var det ett annat av Pernillas reklamsamarbeten som skapade kontrovers.

Under sommaren syntes Pernilla Wahlgren i en reklamkampanj för inredningsföretaget Home of Ess. Det trots att Pernilla under perioden var bunden till ett strikt reklamförbud av SVT, rapporterade NU.se då.
– Grunden i SVT:s policy är att den som leder ett program i SVT inte får delta i reklamkampanjer fyra veckor före och två veckor efter att de är aktuella i rutan. Detta gäller alla så även Pernilla Wahlgren, säger Camilla Hagert, presschef på SVT, till NU.se. 

Reklamkampanjen fick stor uppmärksamhet i medierna som menade att Pernilla brutit mot SVTs policy. Pernillas Wahlgrens agent Lasse Karlsson hävdade däremot att det skett ett misstag. 
– Pernilla tar självklart ansvar för allt hon kan påverka eller har initierat. Så är det inte i detta fallet, utan detta är tyvärr helt utan vår vetskap. Jag skall kontakta Home of Ess och se vad som skett. Vilket naturligtvis är fel, sa tidigare Lasse Karlsson till Dagens ekonomi.  

Foto: Youtube

Reklamen togs bort och Pernilla fick vara kvar som programledare för Allsång på Skansen. Efter förra säsongens succé är Pernilla snart tillbaka med en ny säsong och nu har hon åter blivit belagd med reklamförbud.
– SVT ser ett stort underhållningsvärde i att hon leder programmet. Samtidigt har hon utöver sitt artisteri också en annan kommersiell karriär med egna varumärken osv. Det kommer hon att få fortsätta att ha, men hon får inte koppla ihop sitt uppdrag i Allsången med lansering av produkter eller tjänster. Gällande uppdrag för andra kanaler så kommer de att fortsätta även under sommaren, säger Camilla Hagert, presschef på SVT, till NU.se. 

Som sagt så genererade Pernillas verksamheter över 30 miljoner i vinst år 2022. Men det var året innan hon ledde allsången på SVT, och var belagd med reklamförbud under större delen av sommaren. Pernilla kommer nu tvingas avstå reklamsammarbeten under sommaren – samarbeten som hade kunnat generera miljoner.
Allsång på Skansen har premiär tisdag den 25 juni 20:00 i SVT 1 och på SVTPlay.

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt